(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Onder meer om een verhoogde kinderbijslag voor een gehandicapt kind te genieten moet er een invaliditeit zijn van minstens 66 %.
Naar verluidt kunnen volledig blinde kinderen daar niet onder vallen.
Men zou voor de blindheid op één oog 30 % invaliditeit aannemen, en voor twee ogen 60 %.
Aldus zou een volledig blind kind nog steeds geen verhoogde kinderbijslag kunnen ontvangen, en derhalve nog een bijkomende handicap moeten bewijzen.
Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen :
1. Klopt het dat een kind dat op beide ogen blind is slechts wordt gerangschikt als 60 % gehandicapt, en derhalve geen verhoogde kinderbijslag kan genieten ?
2. Zo ja, vindt de geachte minister dit een normale situatie, en voorziet zij maatregelen om daarvoor een oplossing te voorzien ?
Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid mede te delen dat het toekennen van een bijkomende kinderbijslag aan gehandicapte kinderen afhankelijk is van het bestaan van een ongeschiktheid van 66 % die bepaald wordt volgens de officiële Belgische schaal ter bepaling van de graad van invaliditeit (OBSI) en de lijst van aandoeningen bij kinderen die gevoegd is bij het koninklijk besluit van 3 mei 1991 tot uitvoering van de artikelen 47, 56septies , 62, § 3, en 63, van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders en van artikel 96 van de wet van 29 december 1990 houdende sociale bepalingen.
Deze ongeschiktheid weerspiegelt de functionele weerslag van een aandoening.
Het artikel 724 van de OBSI kent een ongeschiktheid toe van 30 % in geval van totaal verlies van het zicht uit een oog.
Het artikel 723 van de OBSI voorziet in een ongeschiktheid van 100 % in geval van totale of praktische blindheid met vanzelfsprekend het toekennen van de bijkomende kinderbijslag.
Voor de gedeeltelijke dalingen van de gezichtsscherpte geeft artikel 728 van de OBSI de ongeschiktheid weer in een tabel volgens de vermindering van de gezichtsscherpte van elk oog.