Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat

ZITTING 1995-1996


Bulletin 1-4

7 NOVEMBER 1995

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands ­ (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Justitie

Vraag nr. 13 van de heer Boutmans d.d. 7 juli 1995 (N.) :
Computerbestand van de Staatsveiligheid.

De Staatsveiligheid heeft sinds enkele jaren een computer om haar gegevens op te slaan.

1. Welke concrete gegevens worden opgeslagen in de computer van de Staatsveiligheid ?

2. Onder welke rubrieken en deelrubrieken wordt op basis van welke concrete criteria welke precieze informatie opgeslagen in de computer van de Staatsveiligheid ?

3. Hoeveel personen en groeperingen zijn er momenteel reeds opgeslagen in de computer van de Staatsveiligheid ?

4. Op basis van welke criteria worden de gegevens van de manuele fichebestanden nagekeken en opgeslagen in de computer van de Staatsveiligheid ? Hoeveel werden er overgenomen en hoeveel niet ? Wat gebeurt er met de nagekeken manuele dossiers die niet in aanmerking komen om in de computer opgeslagen te worden ? Hoe wordt dit gecontroleerd ?

5. Wat gebeurt er met de manuele fichebestanden ? Welke functie blijven ze behouden ?

6. Welke afdelingen en diensten kunnen de computer van de Staatsveiligheid op welke manier en onder welke controle rechtstreeks of onrechtstreeks raadplegen ? Kan deze informatie gebruikt worden voor de veiligheidscertificaten in opdracht van de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) ?


Antwoord : 1. Het computerbestand van de Veiligheid van de Staat bevat enkel identificatiegegevens over natuurlijke personen. Nochtans wordt een programma uitgetest dat alle verslagen van de buitendiensten informatiseert en dat in de toekomst moet toelaten de aldus opgestelde databank als een cartotheek te raadplegen. Een cartotheek die via overeenkomstige gebruikssleutels toegang geeft tot de in de verslagen verwerkte informatie betreffende welbepaalde personen of groeperingen.

2. De weerhouden gegevens zijn : naam, voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep, burgerlijke staat, nationaliteit, adres(sen), alias, het dossiernummer en de ermee verband houdende aangelegenheden (eenvoudige verwijzing naar een dossiernummer) en de identificatiegegevens van de echtgenoot.

Deze gegevens worden enkel geregistreerd indien een manueel dossier (in de ruime betekenis) is geopend op naam van de betrokken persoon, ofwel omdat er een betekenisvol verband bestaat tussen die persoon en een gebeurtenis of een groepering behorende tot de « onderwerpen-lijst » die regelmatig aan de minister wordt voorgelegd en die in concreto de dienstopdrachten bepaalt, ofwel om bestuurlijke redenen (uitvoering van een veiligheidsonderzoek).

3. Geen enkele groepering is als dusdanig geregistreerd d.w.z. onder een eigen benaming.

Een zeer recente ingebruikname van nieuwe computertoepassingen heeft thans toegelaten te berekenen dat 941 206 personen, Belgen en vreemdelingen, al dan niet verblijvend in het Koninkrijk, geregistreerd zijn in de computer van de Veiligheid van de Staat. Hiervan zijn er 114 222 zonder verwijzing naar een bepaalde geboortedatum, 141 432 ouder dan 80 jaar en 239 470 ouder dan 70 jaar. Bijgevolg komen 40,46 pct. van het totaal aantal voor in de laatste twee categorieën. Het overige deel, ingedeeld in de leeftijdsschijf van 20 tot 65 jaar, wordt als volgt gesplitst : 70 491 personen tussen 65 en 70 jaar, 61 517 tussen 60 en 65 jaar, 57 401 tussen 55 en 60 jaar, 57 213 tussen 50 en 55 jaar, 65 336 tussen 45 en 50 jaar, 58 085 tussen 40 en 45 jaar, 41 124 tussen 35 en 40 jaar, 23 358 tussen 30 en 35 jaar, 8 715 tussen 25 en 30 jaar en 2 842 tussen 20 en 25 jaar.

De bewaring van sommige van deze gegevens, rekening gehouden met de criteria of omstandigheden die geleid hebben tot hun inzameling alsook met de leeftijd van de geïdentificeerde personen lijkt niet meer gepast. De Veiligheid van de Staat heeft daarom ook zelf en op eigen initiatief een concreet voorstel tot selectie en gedeeltelijke vernietiging opgesteld en voor verder onderzoek voorgelegd aan de minister van Justitie.

4. Het in het computerbestand opslaan van de manuele cartotheek is niet gepaard gegaan met een inhoudscontrole; die controles hebben vooraf of nadien plaatsgevonden en hebben vooral betrekking op de dossiers zelf. Inderdaad heeft de Veiligheid van de Staat, met instemming van de Algemene Rijksarchivaris, overeenkomstig de wet van 24 juni 1955 betreffende de rijksarchieven, van 1979 tot 1994 dossiers van administratieve aard vernietigd, evenals dossiers die enkel stukken bevatten zonder belang of die reeds parallel bestonden in de documentatie over groeperingen. Bij het vernietigen van een dossier zijn de persoonlijke gegevens eveneens uit de computer geschrapt; voorafgaand aan de informatisering was de overeenkomstige steekkaart vernietigd.

5. De manuele personencartotheek is vernietigd kort voor de verhuis van de diensten van de Veiligheid van de Staat in 1994. Dit met de toestemming van de minister en met inachtneming van alle vereiste veiligheidsvoorschriften. Een manuele cartotheek van niet-individuele gegevens (groeperingen en gebeurtenissen) is nog steeds in gebruik.

6. Enkel de diensten van de Veiligheid van de Staat hebben toegang tot de geïnformatiseerde centrale cartotheek en kunnen deze raadplegen. Wanneer het advies van de Veiligheid van de Staat wordt gevraagd over de toekenning van een veiligheidscertificaat, laat de centrale cartotheek toe, in het geval dat de betrokken persoon reeds is gekend, deze te identificeren en de referentie van zijn dossier te bekomen.