(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
In de lijst van gevaarlijke planten, gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 augustus 1997, is onder meer Anona spp. vermeld, in het Nederlands onder meer de zuurzakboom omvattend. Daardoor is het verboden deze plant in voedingswaren te gebruiken.
De zuurzak staat nochtans als een veel genuttigde tropische vrucht te boek, onder meer in Van Dale als « zeer verfrissend » omschreven. Toeristen die in tropische landen hebben gereisd (inz. in Indonesië) hebben ongetwijfeld zuurzaksap of de verse vrucht geconsumeerd. Tot voor kort (nu niet meer ?) was deze vrucht bij ons nu en dan in tropenwinkels te verkrijgen, of dook zij zelfs in supermarkten op. Vruchtendranken met die vrucht waren ook hier en daar verkrijgbaar. Om welke reden is de zuurzak op de lijst van verboden planten gezet ?
Welke medische of andere informatie lag daaraan ten grondslag ? Is de zuurzak in andere landen verboden ?
Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid het volgende mee te delen.
De planten van de species Anona bevatten alifatische (35-39 C-atomen) ketens, eindigend in een gammalacton. Ze zijn vooral cytotoxisch, sommige hebben een anti-bacteriële en anti-tumorale activiteit. Ze veroorzaken net zoals ricinuszuur een sterke darmperistaltiek. Hun gebruik wordt dus afgeraden.
Overigens is de beschikbare toxicologische informatie over de veiligheid van deze planten zeer beperkt.
Om deze redenen vonden de specialisten het dan ook niet wenselijk deze planten thans als veilige planten te classificeren en werden deze planten tenslotte op lijst 1 geplaatst.
Aan de Plantencommissie, die weldra operationeel wordt, zullen aanvragen voor eventuele herclassificatie van bepaalde planten worden voorgelegd.
Indien voldoende gegevens ter beschikking komen kan het statuut van deze planten in de toekomst opnieuw bekeken worden.