(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
In de platformtekst voor de aktie van de 4e UNO-Wereldconferentie over vrouwen (september 1995 Beijing), die door België werd aanvaard, wordt op verschillende plaatsen gesteld dat de regeringen maatregelen moeten ondernemen teneinde alle discriminatie zowel wettelijke, als feitelijke ten aanzien van vrouwen op te heffen. Regeringen dienen er onder andere naar te streven dat vrouwen en mannen een gelijke toegang krijgen tot hulp- en communicatiemiddelen en dat zij ook over dezelfde kansen beschikken om zich op sociaal, cultureel, economisch en politiek vlak te ontplooien.
In het licht hiervan dient erop gewezen dat vrouwen in België worden gediscrimineerd wat de vermelding betreft van hun familienaam in de telefoongids. Voor elke netlijn heeft een telefoonabonnee recht op één gratis vermelding in de telefoongids. Wanneer het een netlijn van gehuwde of samenwonende partners betreft, wordt normaliter de familienaam van de man in de gids opgenomen, (eventueel) gevolgd door de familienaam van de vrouw.
De partner wiens familienaam niet op de eerste, alfabetisch gerangschikte, plaats in de gids vermeld staat en dus meestal de vrouw ondervindt hierdoor vaak nadelen. Opdat men haar telefonisch zou kunnen bereiken, dienen derden immers de familienaam van haar partner te kennen. Dit is heel dikwijls niet het geval, daar gehuwde of samenwonende vrouwen in het economisch, politiek, sociaal en cultureel leven onder hun eigen familienaam optreden en derden bijgevolg slechts deze naam kennen. Een raadpleging van de inlichtingendient van Belgacom levert slechts iets op voorzover het juiste adres gekend is en de familienaam van de vrouw bij Belgacom werd opgegeven. Deze moeilijke telefonische bereikbaarheid van gehuwde of samenwonende vrouwen betekent een duidelijke belemmering van hun deelname aan het economisch, politiek, sociaal en cultureel leven.
Het is wel mogelijk om de familienaam van de vrouw apart te laten vermelden in de telefoongids. Voor deze bijkomende vermelding dient evenwel betaald te worden. Opdat gehuwde of samenwonende vrouwen telefonisch bereikbaar zouden zijn met gebruik van hun eigen familienaam, dienen zij bijgevolg een financiële last te dragen.
In het kader van een volledige gelijkheid van vrouwen en mannen inzake de mogelijkheden om deel te nemen aan het economisch, politiek, sociaal en cultureel leven, streefdoel waarrond nieuwe engagementen worden genomen in de platformtekst voor aktie van de 4e UNO-Wereldconferentie over vrouwen, is het dan ook niet meer dan logisch dat de familienaam van beide partners apart en volledig gratis in de telefoongids wordt opgenomen.
Kan de geachte minister mij meedelen of hij van plan is ervoor te zorgen dat voor iedere netlijn de familienaam van beide gehuwde of samenwonende partners apart en gratis in de telefoongids wordt vermeld en dat artikel 68 van het ministerieel besluit van 10 november 1989 over Belgacom gewijzigd wordt in deze zin ?
Antwoord : De naamloze vennootschap van publiek recht Belgacom deelt mij, in antwoord op de door het geachte lid gestelde vragen, het volgende mee.
In artikel 1, § 1, 4º, van het koninklijk besluit van 15 juli 1994 (Belgisch Staatsblad van 26 augustus 1994) met betrekking tot de gidsen van de abonnees van de gereserveerde telecommunicatiediensten door Belgacom geëxploiteerd, wordt een gids gedefinieerd als de lijst van abonnees van de telefoondiensten die, (...), aan het publiek wordt bezorgd zodat de nummers van aansluiting van voornoemde abonnees kunnen opgezocht worden.
Op deze basis bepalen de artikelen 18, 19 en 20 van de « Algemene voorwaarden voor de telefoondienst », van kracht sedert 1 november 1995 :
Per telefoonlijn waarvan hij houder is heeft de klant recht op een kosteloze vermelding in de telefoongids uitgegeven door Belgacom of door een van haar filialen (...) (artikel 18).
Enkel de gegevens die strikt noodzakelijk zijn voor de identificatie van de klant of van de aansluiting verschijnen in de telefoon- en/of telefaxgids volgens de keuze van de klant, (...).
Deze gegevens worden gratis opgenomen in het bestand van de telefonische inlichtingen van Belgacom (artikel 19).
Mits betaling kan de klant extra vermeldingen (...) bekomen door zich tot Belgacom te richten (artikel 20).
Deze algemene voorwaarden werden goedgekeurd door het Raadgevend Comité van de Telecommunicatie, waarin consumentenorganisaties, de ombudsman, het BIPT, enz. vertegenwoordigd zijn.
Bovendien dient nog te worden opgemerkt dat de houder van het abonnement bepaalt welke naam er in de gids vermeld wordt.
Voor het overige heb ik bij de Ministerraad van 30 mei 1997 een ontwerp van koninklijk besluit ingediend tot hervorming van het koninklijk besluit van 15 juli 1994. Dit ontwerp preciseert dat de personen die samenwonen met de houder van het telefoonabonnement een aanvraag zullen kunnen indienen om kosteloos onder hun naam in de « universele » telefoongids vermeld te staan. Het leek aangewezen een systeem te verkiezen waarbij een aanvraag ingediend wordt eerder dan een automatisme, zodat enkel de personen die geïnteresseerd zijn om onder hun eigen naam in het systeem te staan, dit zullen activeren. Bovendien zou deze formule een te grote volumetoename van de telefoongidsen moeten kunnen vermijden, wat rampzalige ecologische gevolgen met zich zou brengen.