5-297COM | 5-297COM |
Mevrouw Lies Jans (N-VA). - In het verleden heb ik aan de minister al enkele vragen gesteld over de zogenaamde kindersigaret en de elektronische sigaret.
Ondertussen weten we dat e-sigaretten met nicotine onder de definitie van een geneesmiddel vallen, omdat nicotine een stof is met een farmaceutische werking. Dat betekent dat ze vergund moeten zijn en enkel in apotheken mogen worden verkocht. De e-sigaretten zonder nicotine zijn gewone consumptiegoederen en kunnen vrij verdeeld worden, al mogen ze op verantwoordelijkheid van de fabrikant geen schadelijke stoffen bevatten.
In februari zei het afdelingshoofd Vergunning bij het FAGG dat er in België voorlopig geen enkele e-sigaret met nicotine erkend is. Nochtans zouden verschillende winkels e-sigaretten aanbieden, ook de variant met nicotine, zonder enige regulering. Het FAGG zou met andere woorden niet voldoende slagkracht hebben om genoeg controles uit te voeren.
Daarnaast kan de vraag worden gesteld of het grote publiek voldoende op de hoogte is van de regelgeving betreffende de elektronische sigaretten. Het lijkt erop dat veel van de elektrische rokers in ons land niet weten dat de vrije verkoop van e-sigaretten niet toegestaan is.
Heeft het FAGG de afgelopen jaren controles op de verkoop van de elektronische sigaretten uitgevoerd? Wat is het resultaat van die controles? Welke sancties worden er opgelegd bij overtreding?
Werd er effectief nog geen enkele vergunning afgeleverd voor de verkoop van nicotinehoudende e-sigaretten? Indien er wel vergunningen werden uitgereikt, hoeveel?
Zal de minister stappen doen om duidelijke informatie aan het grote publiek te verschaffen over de regelgeving over de e-sigaret?
Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen. - Er worden wel degelijk controles uitgevoerd op de verspreiding van de elektronische sigaret. Het betreft zowel systematische controles op de import van buiten Europa als georganiseerde controles na klachten of meldingen en controles op eigen initiatief.
In totaal werden tijdens thema-acties al meer dan 3600 navulflesjes en 1250 navulcapsules in beslag genomen. Bij de controle op e-sigaretten in postzendingen - het betreft vooral aankopen via internet - werden in 2013 meer dan 150 postzendingen onderschept. De thema-acties werden georganiseerd door het FAGG in samenwerking met andere betrokken overheidsdiensten. Er is gebleken dat er niet alleen problemen zijn met het statuut als geneesmiddel, maar ook met de residuen of, bijvoorbeeld, met de kwaliteit van de gebruikte batterijen.
Wanneer de douane een zending onderschept, wordt, naargelang de omvang, het gevaar voor de volksgezondheid en eventuele recidive, een waarschuwing gegeven of een proces-verbaal opgesteld. Bij acties op het terrein wordt dezelfde tactiek toegepast. Aangezien het vaak om grote hoeveelheden gaat, wordt meestal een proces-verbaal opgesteld.
Er werd nog geen enkele vergunning uitgereikt voor de verkoop van nicotinehoudende e-sigaretten.
Sinds de e-sigaret op de markt is, heb ik veel aandacht besteed aan de communicatie met het grote publiek. De algemene regels inzake de e-sigaret staan al sinds mei 2010 op de website van het FAGG en van de FOD Volksgezondheid. De communicatie werd in 2013 geüpdatet en vrij goed opgepikt door de pers. Het blijft evenwel moeilijk om alle gebruikers te bereiken.
Momenteel komt daar de nieuwe EU-tabaksrichtlijn bij. Die richtlijn bevat een aantal bepalingen in verband met de e-sigaret. Kort samengevat kunnen de lidstaten ofwel kiezen om de e-sigaret als geneesmiddel te beschouwen ofwel als een product in het kader van de bepalingen van de richtlijn. In dat laatste geval zijn een aantal bepalingen van toepassing over het voorkomen van accidentele intoxicaties, distributie en reclame. In afwachting van de definitieve publicatie van de richtlijn heb ik een werkgroep gevraagd een analyse te maken van de verschillende opties en de impact op de volksgezondheid.