5-21

5-21

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 5 MAI 2011 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Question orale de Mme Inge Faes au ministre de la Justice sur «la grève des gardiens de prison dans la prison d'Anvers» (nº 5-128)

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Dinsdagochtend legden cipiers van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat het werk neer, de zoveelste staking in een van onze gevangenissen. Deze keer was de aanleiding de onvrede over de samenwerking met de directie, die eerder gemaakte afspraken niet naleeft.

De cipiers en de directie hadden eerder een akkoord bereikt waarin blijkbaar stond dat het aantal wandelingen van de gevangenen zou worden beperkt als de gevangenis bijna volzet is. Dat is blijkbaar het geval, nu er bijna continu ongeveer zevenhonderd gevangenen in de Antwerpse instelling zitten en wel voor 439 plaatsen. De wandelingen blijven echter gewoon doorgaan.

Een bijkomend probleem zou zijn dat de huidige directeur van de gevangenis, zonder medeweten van zijn meerderen, aan de vergoedingen voor weekend- en nachtwerk heeft gemorreld. Concreet zou een cipier die een half uur vroeger naar huis gaat, een volledig uur verliezen. Ook wordt er blijkbaar voor weekend- en nachtwerk stelselmatig een uur minder uitbetaald dan er gepresteerd wordt.

Is de minister op de hoogte van het beleid dat de directeur van deze instelling voert? Met andere woorden, wist de minister van de problemen bij het uitbetalen van de uren?

Wat gaat de minister in de toekomst doen om het handelen van de gevangenisdirecteurs in de toekomst beter te volgen, zodat pijnlijke situaties zoals nu in Antwerpen, waarvan uiteindelijk zowel cipiers, politie als gedetineerden de dupe zijn, zich in de toekomst niet meer voordoen?

De heer Stefaan De Clerck, minister van Justitie. - Het geachte lid geeft mij de mogelijkheid de problemen in de gevangenis van Antwerpen beter toe te lichten. Men is nu nog aan het onderhandelen om tot een oplossing te komen.

Wat de weekendprestaties betreft, is het een vrij technische discussie, maar ik zal ze trachten toe te lichten.

In de gevangenis van Antwerpen begint het personeel op zaterdagavond om 21.30 uur te werken, tot 6.30 uur zondagochtend. Personeelsleden werken dus effectief negen uur in de nachtshift van zaterdag op zondag. Omdat de toelage voor bijzondere prestaties op zaterdag verschilt van die op zondag, worden de uren van elkaar gescheiden: men werkt twee uur en dertig minuten op zaterdag en zes uur en dertig minuten op zondag. Voor de uitbetaling wordt wel altijd met volledige uren geteld en krachtens het arbeidsreglement, wordt de gepresteerde arbeidstijd afgerond: vanaf het uur en dertig wordt er naar boven afgerond, onder het uur en dertig wordt er naar beneden afgerond. Bij toepassing hiervan worden in Antwerpen beide blokken naar boven afgerond: drie uur op zaterdag en zeven uur op zondag, of een totaal van tien uur. Er is dus een verschil tussen de werkelijk gepresteerde uren - negen - en de uitbetaalde uren - tien. Dat is één blok.

Wat is er in Antwerpen gebeurd? De directeur heeft een berekening zonder afronding toegepast, zodat de uitbetaalde uren overeenkomen met de werkelijk gepresteerde uren. Hij heeft dus de prestaties laten uitbetalen op basis van negen werkuren - de reële prestaties. Door de invoering van het arbeidsreglement en van een ICT-tool voor het beheer van aan- en afwezigheden van personeel op 1 maart, heeft hij evenwel vastgesteld dat zijn berekeningen niet overeenstemden met de nieuwe berekeningen van een ingehuurde expert. Hij heeft dus onmiddellijk opdracht gegeven aan de diensten om de ontbrekende uren uit te betalen, wat ondertussen ook gebeurd is.

Het probleem is dus eigenlijk al opgelost. De directeur van de gevangenis heeft volledig te goeder trouw gehandeld bij het berekenen van de uren. Hij heeft zelf het probleem opgelost van zodra hij er weet van had en heeft zich geenszins eigenzinnig gedragen.

Het andere probleem in de gevangenis van Antwerpen is de personeelsbezetting. Ik begrijp de eisen van de vakbonden niet: het personeelsplan 2010 van Antwerpen voorziet in 277 voltijdse equivalenten plus vijf extra personeelsleden die kunnen worden ingezet, dus een totaal van 282 voltijdse equivalenten. Op 1 mei 2011 waren er 274,85 voltijdse equivalenten aanwezig in Antwerpen, wat overeenkomt met een invulling van 97,46%. Op 1 juni komen er zeven extra personeelsleden bij, zodat er 281,85 voltijdse equivalenten aan het werk zullen zijn, of een invulling van 99,95%. Op basis van deze gegevens zie ik dan ook niet in wat het probleem is en waarom er moet worden gestaakt.

Ik betreur dat de actie in Antwerpen niet volgens de regels verlopen is. De vakbonden mogen problemen aankaarten, maar ze moeten de protocollen naleven. Protocol 351 van 19 april 2010 stipuleert dat een gesprek moet worden aangegaan en dat pas indien na een aantal dagen blijkt dat er geen oplossing kan worden gevonden, tot een staking kan worden overgegaan. Op basis van de feitelijkheid is er geen argument om onmiddellijk een staking te starten en pas achteraf te praten. Dit is een miskenning van protocol 351.

Ik heb met de leiders van de drie representatieve vakorganisaties dit belangrijk protocol gesloten met het oog op de versterking van de sociale dialoog en de conflictbeheersing in de gevangenissen. Ze hebben zich er allemaal formeel toe verbonden elke gebeurlijke stakingsaanzegging minstens zeven kalenderdagen vóór de start van de actie ter kennis te brengen van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Ik zal niet nalaten hen te wijzen op het feit dat ze hun afspraken niet hebben nageleefd.

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Ik dank de minister voor het uitgebreide antwoord. Wat het laatste punt betreft, ben ik het met hem eens. Ik heb echter twee opmerkingen.

Ten eerste heb ik geen antwoord gekregen op de vraag over het aantal wandelingen, want blijkbaar bestond daarover ook een overeenkomst. Op dat vlak is er nog altijd onduidelijkheid, aangezien de wandelingen zouden doorgaan tegen de afspraken in.

Ten tweede heeft de minister de berekening van de uren deskundig toegelicht, maar ik begrijp niet waarom die uren nu plots verkeerd berekend werden. Ik denk niet dat daarover veel misverstand kan bestaan, maar blijkbaar is het toch op een of ander moment verkeerd gelopen. Waar en wanneer is het fout gelopen en hoe kan dat?