4-98 | 4-98 |
M. le président. - M. Etienne Schouppe, secrétaire d'État à la Mobilité, répondra.
Mevrouw Lieve Van Ermen (LDD). - Sinds 1 oktober 2009 betaalt het RIZIV de rookstopconsultaties door een arts of erkend tabacoloog gedeeltelijk terug. Vlaanderen telt ongeveer 90 erkende tabacologen. Dat zijn mensen met een diploma uit de zorgsector die een bijkomende opleiding tabacologie volgden.
Tot nu toe was rookstopbegeleiding alleen mogelijk voor zwangere vrouwen en hun partners. De Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT) stelt vast dat de terugbetaling heeft geleid tot een enorme toename van het aantal kandidaat-stoppers die professionele hulp zoeken. Wie zich nu aanmeldt, kan pas over twee maanden een afspraak krijgen.
Eerder al bleek uit Europees onderzoek dat de huisarts zowel inzake gezondheid als op financieel vlak het verschil kan maken met rookstopbegeleiding. Zijn invloed op de rokende patiënt is aanzienlijk. Een simulatie wijst uit dat een daling van het aantal rokers met 3% in 10 van de 27 EU lidstaten kan leiden tot een besparing van 160 miljoen euro aan gezondheidsuitgaven over een periode van 20 jaar. Zo vermindert immers het aantal gevallen van chronisch hartlijden, COPD, longkanker en beroerten. De berekening is afkomstig van het Europese netwerk voor rookpreventie.
Hoe denkt de minister het probleem van de lange wachttijden op te lossen?
Hoe zal ze het aanbod van rookstopbegeleiding meer bekend maken, zodat iedereen die het wenst daar kan op ingaan?
De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit. - Ik lees het antwoord van minister Onkelinx.
Uit publicaties in de Vlaamse pers blijkt dat de gedeeltelijke terugbetaling van de rookstopbegeleiding zo'n succes heeft dat er al een wachttijd zou zijn van twee maanden. Sinds het koninklijk besluit op 1 oktober 2009 van kracht werd, kan een roker zich voor de gedeeltelijk terugbetaalde rookstopbegeleiding tot een erkende tabacoloog wenden of tot een arts.
Ik herinner eraan dat dit koninklijk besluit werd ontwikkeld in het kader van het Nationaal Kankerplan 2008-2010 en tegemoet wil komen aan de nood van een grote doelgroep van rokers door rookstopbegeleiding aan te bieden via een ruim netwerk van tabacologen en artsen. Dat betekent dat in ons land, naast de honderden tabacologen die via VRGT en FARES erkend zijn, ook veel artsen perfect in staat zijn om rokers te begeleiden.
Navraag van het RIZIV over bovengenoemde persartikels bij de heer Michel Wouters van VRGT en bij mevrouw Caroline Rasson van FARES toont aan dat er van systematische wachtlijsten geen sprake is. Het is wel mogelijk dat een aantal rokers kiest voor een begeleiding in een reeds langer bestaand en bekend centrum. Door het groot succes bij het doelpubliek in de opstartfase kan in dat centrum wel een tijdelijke wachttijd ontstaan. Maar iedere roker die nu wil starten met rookstopbegeleiding, kan terecht in het ruime netwerk van beschikbare tabacologen en artsen.
De mogelijkheden van het nieuwe koninklijk besluit worden bij de zorgverstrekkers en de bevolking bekendgemaakt via een gezamenlijke campagne van VRGT en FARES onder de slagzin `In iedere roker zit een stopper'. De campagne wordt ondersteund door de FOD Volksgezondheid en door het RIZIV. De campagne is uitgewerkt in samenwerking met een ruime groep van partnerorganisaties, zoals vermeld op de specifieke flyer. Naast die flyer werd nog een stroomdiagram voor tabacologen en artsen ontwikkeld en een bladwijzer voor rokers. Al die materialen zijn te vinden op de website van VRGT en van FARES.
De regelgeving over de maatregel en linken naar meer informatie vindt men terug op de website van het RIZIV, rubriek Zorgverleners → Artsen → Specifieke informatie → Hulp bij tabaksontwenning.
Het onmiddellijke succes van deze nieuwe terugbetaling van rookstopbegeleiding bij rokers wijst op een zeer positieve evolutie en kan een aanzienlijke meerwaarde betekenen voor iedere roker afzonderlijk en voor de volksgezondheid in het algemeen. We zullen dan ook niet nalaten om de verdere evolutie van het gebruik de komende maanden en jaren op te volgen teneinde een efficiënte en toegankelijke rookstopbegeleiding te verzekeren.
Mevrouw Onkelinx voegt er ten slotte nog aan toe dat het jaarlijkse budget voor deze campagne 3,39 miljoen euro bedraagt.
Mevrouw Lieve Van Ermen (LDD). - Het doet me plezier dat eraan gewerkt wordt. Overigens tonen ook studies uit Nederland aan dat de effectiviteit van de programma's voor rookstopbegeleiding enorm meevallen. Volgens professor Brugada kunnen op die manier duizenden hartinfarcten worden voorkomen. Gezondheidseconomisch en voor de begroting is het dus enorm belangrijk dat hieraan wordt gewerkt.