3-213

3-213

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 12 AVRIL 2007 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de Mme Stéphanie Anseeuw au ministre de l'Emploi sur «les sites de dialogue en ligne sécurisés» (nº 3-2265)

M. le président. - Mme Els Van Weert, secrétaire d'État au Développement durable et à l'Économie sociale, adjointe au ministre du Budget et des Entreprises publiques, répondra.

Mevrouw Stéphanie Anseeuw (VLD). - De minister van Werk maakte eind maart bekend dat het project van veilige chatboxen onvoldoende succes heeft. Zo bezochten in heel de maand februari slechts 75 kinderen een veilige chatbox. De veilige chatboxen zijn een goed initiatief en verdienen het dat er een doorstart komt, waarbij we als overheid meer oog hebben voor de eigenheden van de jeugdcultuur. Waarom deze chatbox niet aanbieden aan de jeugdzenders? Elke jeugdzender heeft immers een eigen doelpubliek. De waaier is zeer groot, gaande van gamers die op JIM.be aan hun trekken komen tot de jongere Ketnetters. De jeugdzenders kunnen deze chatbox personaliseren en er bijvoorbeeld filmpjes en downloads op plaatsen.

Een ander probleem ligt in het te gesloten karakter van de beveiligde chat. Waarom zou men deze niet openbreken, waarbij iedereen kan deelnemen, mits identificatie via eID bij de beheerder? Jongeren zitten immers niet graag in een gesloten cocon. De moderator of de beheerder kan waar nodig de identiteit van de chatter achterhalen als er klachten zijn of als de chat ontaardt.

Wat vindt de minister van de suggestie om de beveiligde chatboxen aan te bieden aan alle jeugdzenders, waarbij deze laatste de chatboxen kunnen personaliseren door er bijvoorbeeld filmpjes aan te koppelen?

Is de minister voorstander van een aanpassing van het concept van de beveiligde chatboxen? Is hij het met me eens, gezien de resultaten van het onderzoek van enkele media naar het chatgedrag van jongeren, dat verdere bewustmaking van de risico's die jongeren op de chat soms kunnen lopen, vereist is? Hoe wordt dit ingevuld?

Heeft hij met de providers en de websitebeheerders overlegd om concrete afspraken te maken over chatten? Vindt hij ook dat zelfregulering een stuk van de puzzel is? Is hij voorstander van de verdere uitbouw, ondersteuning en eventuele opleiding van de moderatoren van chatsites?

Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken. - Ik lees het antwoord van minister van Vanvelthoven.

De beveiligde chatboxen zoals die vorig jaar ontwikkeld zijn door Fedict, in samenwerking met ISPA - de associatie van de internetproviders in België - kunnen door jeugdzenders worden geïntegreerd in hun portaalomgevingen. Reeds van in het begin was het de bedoeling om deze beveiligde chatboxen te laten integreren in andere, bestaande portaalomgevingen, wat dan ook gebeurd is. Op de website www.saferchat.be is te zien dat de beveiligde chatboxen enkel via andere, bestaande portaalsites benaderd kunnen worden. Deze portaalsites zijn op dit ogenblik chat.be, KreyNet, Skynet, in het bijzonder Kid City, en Telenet. Elke portaalsite heeft zijn eigen `look and feel' kunnen geven aan deze beveiligde chatboxen en ze aldus volledig kunnen integreren in hun eigen omgeving. Er zijn gesprekken tussen mijn administratie, Fedict en de VRT over het gebruik van de eID en de kids-ID in de volgende versie van KetnetKick, het multimedia computerspel van Ketnet, de kinderzender van de VRT. Deze nieuwe versie wordt verwacht in de eerste helft van 2008.

Het publiek dat chat op bijvoorbeeld chat.be of KreyNet is een ander publiek dan dat van Skynets Kid City. Toch gaat het om dezelfde software, maar ze werd door de verantwoordelijken van deze portaalsites anders aangekleed en ingevuld. Mijn administratie, in samenwerking met ISPA, levert enkel de basissoftware van de beveiligde chatboxen. Hoe die chatboxen moeten worden aangekleed en ingevuld, wordt overgelaten aan de verantwoordelijken van de portaalsites. Tenslotte kennen die hun doelpubliek - en wat zij verlangen - het best.

Daarnaast heb ik reeds in 2005, naar aanleiding van het bezoek van Bill Gates aan België, met Microsoft, in het bijzonder met MSN - zowat dé populairste chatsite onder de jeugd, en zelfs onder de bevolking - de idee ontwikkeld om binnen MSN zich aan te melden met de eID of kids-ID, naast zij die zich aanmelden met een `nickname'. Zo weet elke chatter wie bereid is zijn echte naam te geven en wie niet. Het voorstel van senator Anseeuw gaat in diezelfde richting met dit verschil dat de chatter zich enkel bekend maakt bij de chatboxbeheerder en niet aan elke chatter. Dit idee moet zeker verder bekeken worden.

Heel wat studies, bewustmakingsprojecten, etc. werden reeds rond dit thema uitgevoerd. Zeer geregeld verschijnt in de pers één en ander over het chatgedrag van onze jongeren. Dat is inderdaad nog niet voldoende. Verdere bewustmaking is nodig. De overheid kan het initiatief nemen door zelf bewustmakingscampagnes te voeren, of kan stimulerend optreden door die organisaties die vandaag bezig zijn met `safe chat' te ondersteunen.

Zoals ik reeds heb aangegeven heb ik de beveiligde chatboxen samen met ISPA ontwikkeld. Wij hebben dus niet alleen samen gezeten, maar zelfs samengewerkt! De beveiligde chatboxen zijn daarvan het resultaat. Daarnaast hebben wij ISPA ook kunnen stimuleren om een eigen ethische code op te stellen van wat accepteerbaar is op een chatbox en wat niet. Deze ethische code wordt nu door de chatboxbeheerders toegepast.

De ethische code is een goed voorbeeld van zelfregulering. Ik ben het dus zeker met de senator eens dat zelfregulering een belangrijk onderdeel van de oplossing vormt. Deze taak behoort toe aan de eigenaars van de chatboxen.

M. le président. - L'ordre du jour de la présente séance est ainsi épuisé.

La prochaine séance aura lieu le jeudi 19 avril à 15 h.

(La séance est levée à 19 h 35.)