5-259COM | 5-259COM |
Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Onlangs beslisten de Nederlandstalige artsen die in de gevangenissen werken, dat ze vanaf 15 oktober 's nachts, in het weekend en op feestdagen niet meer van wacht zijn. Hiermee sluiten zij zich aan bij hun Franstalige collega's, die al vanaf 1 oktober actie voeren.
De gevangenisartsen protesteren hiermee tegen de aanzienlijke achterstand in de betaling van hun erelonen, tegen de afschaffing van de wachtpremies en tegen de beperkingen op hun voorschriften. Deze staking zal onvermijdelijk negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid in de gevangenissen.
Welke maatregelen zal de minister nemen om de staking van de gevangenisartsen op te vangen?
Wat zullen deze maatregelen aan de federale overheidsdienst justitie kosten?
Wat zal ze doen om in de toekomst een correcte uitbetaling van de artsen te verzekeren?
De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik wil me bij deze vraag aansluiten. Het gaat hier om een zeer ernstig probleem. De vraag van mijn collega is zeker terecht. Ik lees vandaag in de krant dat Justitie 75 miljoen euro schulden heeft. Artsen en andere zorgverleners, maar ook allerhande deskundigen wachten op achterstallige betalingen. Het is een algemeen probleem waarop de regering dringend een antwoord moet geven.
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - De dienst Gezondheidszorg is sinds juli niet meer in staat om op regelmatige wijze in de uitbetaling van de honoraria te voorzien. Alle zorgverleners hebben de betalingen voor prestaties van de maand mei in juli nog ontvangen, in augustus is er echter geen betaling meer gedaan voor de maand juni. Deze jaarlijks weerkerende toestand zorgt bij verschillende medewerkers voor problemen.
Ik heb mijn uiterste best gedaan om middelen vrij te maken en ben bij de regering blijven aandringen op een verdere deblokkering van kredieten om de prestaties van de komende maanden eveneens te kunnen uitbetalen. Hierdoor konden in oktober en november opnieuw betalingen worden uitgevoerd en zullen er ook in december nog betalingen gedaan worden.
Inzake de wachtvergoedingen heeft het Centraal Bestuur in juni een normalisatieplan voorgesteld dat enkele budgettaire ingrepen omvatte. Een van de belangrijkste maatregelen is de schrapping van de beschikbaarheidsvergoeding of wachtvergoeding voor algemene artsen vanaf 1 september jongstleden. Deze schrapping is ingegeven door disproportie tussen de omvang van de vergoeding en het aantal gedetineerden in de strafinstellingen. Er bestond ook geen rechtsgrond voor.
Een ander heikel punt blijkt de invoering van het gesloten formularium te zijn. Dit formularium ligt in lijn met de politiek van het RIZIV, promoot op maximale wijze het gebruik van generische geneesmiddelen, helpt artsen om niet te moeten toegeven aan druk van gedetineerden en maakt tegelijkertijd een kwalitatieve zorgverlening voor de gedetineerden mogelijk. Via een uitzonderingsprocedure kunnen die gevallen worden opgevangen waarvoor het formularium geen oplossing biedt. De formulariumcommissie maakte op 4 oktober jongstleden een eerste actualisering, de volgende is voorzien voor mei 2014. Deze commissie is multidisciplinair samengesteld uit artsen, psychiaters, apothekers en de 2 zorgdirecteurs, zodat het actualiseren deontologisch en methodologisch correct verloopt. De nieuwe versie van het formularium zal verspreid worden op 22 november 2013.
Samen met mijn administratie ben ik steeds bereid om een constructieve dialoog verder te zetten indien de artsen budgettair neutrale en organisatorisch uitvoerbare alternatieven wensen voor te leggen. Dit werd reeds herhaalde malen besproken binnen de Penitentiaire Gezondheidsraad.
Binnenkort zal de beslissing genomen worden een gerechtelijk-geneeskundige commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de artsen, de beleidscel en de administratie, op te richten. De eerste vergadering daarvan zal volgende week plaatsvinden. Deze commissie zal zich een paar keer per jaar beraden over de beleidsmatige aspecten van de zorgverlening in de penitentiaire instellingen.
Gelet op de recente betalingen zijn er al een aantal artsen die hun actie hebben stopgezet.
Als reactie op de artikelen die vandaag in de kranten zijn verschenen wens ik nog het volgende toe te voegen. In het departement Justitie is er, anders dan bij andere departementen, geen automatische koppeling tussen stijgende kosten en de verhoging van het budget. Zo moet de minister van Pensioenen, bijvoorbeeld, niet om meer middelen vragen wanneer er meer gepensioneerden zijn. Wanneer er bij Justitie een stijging is van de gerechtskosten, moet daarover wel onderhandeld worden. Bovendien weten we op het moment van de begrotingsopmaak niet altijd exact hoeveel facturen er in dat jaar zullen toekomen. Rechters beslissen immers in alle onafhankelijkheid hoeveel DNA-onderzoeken of soortgelijke maatregelen moeten worden uitgevoerd. Daardoor moeten er in de loop van het jaar, en zeker naar het einde toe, steeds bijkomende middelen gevraagd worden.
Dan kan men de vraag stellen waarom die kosten blijven stijgen, maar dat is in feite vrij logisch. Er zijn moderne technieken voorhanden om misdaden op te lossen, zoals internettap en telefoontap, die nu veel meer gebruikt worden dan tien jaar geleden. Er zullen daarvoor inderdaad bijkomende middelen gevraagd worden. Ik vind het evident dat de overheid haar engagementen nakomt tegenover personen die prestaties geleverd hebben voor de overheid.
Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Ik dank de minister voor haar antwoord. Deze vraag hangt natuurlijk ook samen met de vorige. Zoals collega Anciaux, denk ik dat we de personen die voor Justitie werken, moeten kunnen blijven betalen. Het verslag van de werkgroep over het statuut van deskundigen in strafzaken moet nog worden goedgekeurd; ik hoop dat dit zo snel mogelijk in de commissie kan gebeuren. Ik roep de minister op om met het kabinet te werken aan de oplossing van dit probleem.
De minister geeft aan dat we op voorhand niet weten hoeveel de kosten zullen stijgen, maar er moet toch een mogelijkheid bestaan om een visie te ontwikkelen en nieuwe tarieven te onderhandelen met de telecombedrijven en de deskundigen. Het is van belang dat de personen die voor Justitie prestaties verrichten, weten wat ze kunnen verwachten en dat de facturen voor Justitie ook betaalbaar blijven.