5-205COM

5-205COM

Commission des Finances et des Affaires économiques

Annales

MARDI 19 FÉVRIER 2013 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de M. Yoeri Vastersavendts au vice-premier ministre et ministre des Finances et du Développement durable sur «les pièces d'un et deux centimes d'euro» (no 5-3011)

De heer Yoeri Vastersavendts (Open Vld). - De Koninklijke Munt van België heeft sinds de invoering van de euro ruim 680 miljoen stukken van 1 of 2 eurocent in omloop gebracht. Die muntstukken keren niet snel terug, aldus de verantwoordelijke van de Koninklijke Munt van België. De Koninklijke Munt moet dit jaar ongeveer 34 miljoen nieuwe muntstukken van 1 eurocent en 22 miljoen stukken van 2 eurocent slaan om aan de vraag te kunnen voldoen.

In Finland zijn deze muntstukken geen wettelijk betaalmiddel meer en in Nederland worden ze in bijna alle winkels geweerd. Mochten de mensen deze stukken gratis kunnen binnenbrengen bij hun bank, dan zou men geen munten, die trouwens lang meegaan, hoeven bij te slaan.

Hoeveel moet de Koninklijke Munt van België voor het slaan van nieuwe muntstukken van 1 en 2 eurocent uitgeven aan grondstoffen en aan manuren voor de productie en de verdeling? Graag kreeg ik de bedragen per jaar voor de voorbije drie jaar.

Reeds enige tijd wordt uit diverse hoeken aangedrongen op het afschaffen van de munten van 1 en 2 eurocent, gelet op hun geringe waarde en op de vele kosten die ze onder meer voor de handelaars en voor de banken meebrengen. Kan de minister de stand van zaken geven en is hij bereid actief mee te werken aan de afschaffing van deze munten? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kan hij enige toelichting geven?

Wat vindt de minister van de mogelijkheid om banken ertoe aan te zetten mensen toe te laten kosteloos hun muntstukken van 1 en 2 eurocent in te wisselen, bijvoorbeeld eenmaal per jaar? Is hij dit voorstel genegen en is hij bereid het aan te kaarten bij Febelfin? Kan hij ook hierbij enige toelichting geven?

In mijn gemeente, Asse, waar ik de minister al meermaals heb ontmoet, verkopen sommige handelaars liever niets dan dat de verschuldigde som met kleine munten wordt betaald.

De heer Steven Vanackere, vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken. - Die handelwijze is wettelijk niet toegelaten. Hierover zal de spreker de minister van Economie dringend moeten aanspreken. Ik bevestig overigens dat de handelaars in Asse bijzonder sympathiek zijn.

Er zijn geen cijfers beschikbaar over de kostprijs van het verdelen van de munten. Die verdeling gebeurt via de Nationale Bank van België, de banken en de transporteurs die voor rekening van de financiële instellingen werken.

De productie- en verpakkingskosten voor 1000 muntstukken bedragen tussen 3,5 en 4 euro. Daar moet de prijs van de muntplaatjes worden bijgeteld, die schommelt volgens de prijs van het metaal in de legering, hun gewicht en de aanmaak. De prijs voor 1000 plaatjes bedroeg de voorbije drie jaar tussen 4,5 en 6 euro voor 1 eurocent en tussen 8 en 9 euro voor 2 eurocent.

Het probleem van de kleine muntjes bestaat niet enkel in België. Op 4 juli 2012 heeft de Europese wetgever een nieuwe verordening aangenomen met betrekking tot de uitgifte van munten in euro. In die verordening wordt de Europese Commissie verzocht te onderzoeken of de verdere uitgifte van muntjes van 1 en 2 cent kan worden stopgezet. De studie van de Commissie is nog niet beschikbaar, maar het thema is geagendeerd op de bevoegde werkgroep van de Europese Unie op 18 april. Wellicht zal de Commissie haar voornemens dan kenbaar maken. Het lijkt mij wenselijk de conclusies van de Europese Commissie af te wachten alvorens eenzijdig maatregelen te nemen.

Hoe dan ook zal een eventuele afschaffing van de kleine muntjes gepaard moeten gaan met een wettelijke regeling van de afrondingsregels: als een rekening 8,23 euro bedraagt, moet de koper dan 2 cent meer of 3 cent minder betalen?

Het voorstel om mensen toe te laten kosteloos hun muntstukken van 1 en 2 eurocent in te wisselen, lijkt me niet realistisch. Ik veronderstel dat de spreker met kosteloos doelt op gratis en zonder enige tegenprestatie, maar niets is kosteloos. Het tellen, verpakken en vervoeren van de muntjes kost de banken heel wat geld en de vrachtwagens van de waardentransporteurs rijden niet gratis. Zelf vind ik het normaal dat de banken de kosten doorrekenen aan de gebruikers. Ook aan de loketten bij de Nationale Bank van België is het gratis inruilen van muntjes beperkt. Iemand die zich aanbiedt met een grote hoeveelheid dient een vergoeding te betalen voor de behandeling van de munten. Munten in losse toestand kunnen, tot maximaal 5 kg per meerderjarige, één keer per maand gratis ingewisseld worden. Het nazicht van de munten, die niet gesorteerd hoeven te zijn, geschiedt onmiddellijk en tegen betaling in speciën. Een storting op rekening is niet mogelijk. In alle andere gevallen wordt de omwisseling uitgevoerd in uitgesteld nazicht en globaal getarifeerd aan 2% van de waarde van de transactie. De tegenwaarde wordt verplicht gestort op rekening. Uitbetaling in speciën is niet mogelijk.

De enige oplossing is dat de mensen de muntjes die ze in de handel ontvangen, opnieuw gebruiken voor betalingen in plaats van ze thuis in een pot te bewaren.

De heer Yoeri Vastersavendts (Open Vld). - Dit antwoordt stemt me uitermate tevreden. Uiteraard zal ik de evolutie van dit dossier op Europees vlak opvolgen. Ik hoop dat er een oplossing wordt gevonden. Ook verenigingen ondervinden moeilijkheden bij het inwisselen van hun koperen muntstukken. Als de handelaars niet meewerken, is het niet gemakkelijk die munten terug in omloop te brengen.

(La séance est levée à 10 h 50.)