3-149

3-149

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 2 FÉVRIER 2006 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de M. Hugo Vandenberghe à la vice-première ministre et ministre de la Justice et à la vice-première ministre et ministre du Budget et de la Protection de la consommation sur «le contrôle des jeux téléphoniques» (nº 3-1320)

M. le président. - Mme Els Van Weert, secrétaire d'État au Développement durable et à l'Économie sociale, adjointe au ministre du Budget et des Entreprises publiques, répondra.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - De telefoonspelletjes op verschillende televisiezenders lokken heel wat reacties uit; zelfs een van onze grootste komieken wijdde er in zijn oudejaarsconferentie aandacht aan.

Op 2 februari 2004 maakte de kijker voor het eerst kennis met zogenaamde response tv of call tv. Het concept is vrij eenvoudig. Op het scherm staat een woordpuzzel. Nu eens moet uit gemixte letters een woord worden gedistilleerd, dan weer moeten achter- of voorvoegsels worden geraden. Ook varianten op dit thema komen voor. Wie de oplossing denkt te weten, kan a rato van één euro naar een betaalnummer bellen. Elke tiende beller mag zijn telefoonnummer achterlaten, de computer kiest dan uit die lijst van tiende bellers een gelukkige die een geldprijs ontvangt als hij het juiste woord raadt.

De trucs om kandidaten te lokken zijn eveneens eenvoudig en doorzichtig. Vooral bij het gebrek aan controle worden heel wat vragen gesteld. Als geen enkele officiële instantie, bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder, vooraf controleert hoe het spel verloopt of wat de juiste oplossing is, zou men volgens sommigen kunnen doen wat men wil. Er rijzen dus ernstige vragen over de eerlijkheid van het systeem. Er zijn benadeelden bij overvloed, vooral sociaal zwakkeren. Nochtans hebben de televisiezenders zich tegen juridische blunders ingedekt. Op de website van elke zender staat bijvoorbeeld een uitgebreide FAQ met een gedetailleerde uitleg van de regels.

Reeds in mei 2004 diende de Kansspelencommissie bij het Brussels parket een klacht in tegen de volgens hen illegale spelletjes. Die klacht gaf aanleiding tot een koninklijk besluit met een uitgebreide lijst striktere regels. Zo mocht een oproep in totaal niet meer dan 2 euro kosten en zouden deelnemers die meer dan vijftig euro per dag uitgaven daarover door de telefoonmaatschappij moeten worden verwittigd. Er werden sancties vastgelegd gaande van gevangenisstraffen tot vijf jaar cel en boetes tot 550.000 euro.

Een half jaar later blijft het koninklijk besluit nog altijd dode letter. In de programmawet van december 2004 werd voor dit soort spelen wel een uitzondering in de wet op de kansspelen gemaakt, maar dan enkel mits goedkeuring van een aanvullend koninklijk besluit, dat er niet is. Intussen blijven de telefoonspelletjes dagelijks op onze televisie verschijnen.

Wanneer zal het koninklijk besluit worden gepubliceerd dat meer duidelijk zal brengen over de telefoonspelletjes? Acht de vice-eerste minister het aangewezen om maatregelen te nemen om het mogelijke misbruik van dergelijke spelletjes aan banden te leggen? Wanneer zal de ethische commissie worden opgericht, zodat bij overtredingen ook sancties kunnen worden opgelegd?

Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven. - Zelf heb ik te weinig tijd om televisie te kijken, maar die spelletjes intrigeren me inmiddels wel.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Ik heb ze leren kennen in het programma van Geert Hoste.

Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven. - Ik lees het antwoord van de minister van Justitie.

In de programmawet van eind 2004 werd een bepaling opgenomen, waarbij artikel 3 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers werd gewijzigd. In het bewuste artikel werd opgenomen dat de spelen die worden aangeboden als een totaal spelprogramma in het kader van een televisieprogramma, waarbij de deelname van de kijker gebeurt via telefoonnummers, geen kansspelen in de zin van de kansspelenwet zijn, wanneer zij voldoen aan de voorwaarden van een te nemen uitvoeringsbesluit.

De Kansspelcommissie heeft in de tweede helft van 2005 een ontwerp van koninklijk besluit opgesteld, waarbij de voorwaarden worden opgegeven die dienen te worden nageleefd. Deze voorwaarden hebben tot doel maximale bescherming te geven aan de spelers en misbruiken te voorkomen en tegen te gaan.

Momenteel wordt bijkomend onderzocht of de voorwaarden en verplichtingen die worden voorgesteld technisch haalbaar zijn door wie ze zouden moeten naleven. Daarnaast wordt ook bekeken of de diverse verplichtingen evenwichtig worden verspreid over de diverse betrokkenen. Het is immers logisch dat de lasten worden verdeeld over al wie bij de inbelspelletjes betrokken is. Het is mijn betrachting dit werk zo snel mogelijk klaar te hebben.

Ik lees nu het antwoord van minister Van den Bossche.

De wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie inzake de bescherming van de eindgebruikers voorziet in de oprichting van een ethische commissie voor het aanbieden van betalende diensten via elektronische communicatienetwerken.

Op voorstel van de ethische commissie voor de telecommunicatie dient de Koning een ethische code voor de telecommunicatie vast te stellen. Deze ethische code dient de nummerreeksen aan te duiden waarvoor het is toegestaan om van de oproeper naast de prijs ook een betaling voor de inhoud te vragen. De ethische code dient eveneens de voorwaarden te omschrijven waaronder betalende diensten via elektronische communicatienetwerken aan de eindgebruikers kunnen worden aangeboden.

De voorziene sancties zijn dat de overtreder uit hoofde van de wet van 13 juni 2005 het bedrag dat van de benadeelde verkregen werd ten gevolge van de vastgestelde inbreuk via de betrokken operatoren terug dient te betalen aan de klager, binnen de dertig dagen te rekenen vanaf de kennisgeving van de uitspraak.

De eerste stap werd genomen in de oprichting van de ethische commissie voor de telecommunicatie. Het eerste koninklijk besluit tot samenstelling van de ethische commissie voor telecommunicatie zal eerstdaags worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierna kunnen we overgaan tot de volgende te nemen stappen, namelijk het aanduiden van de leden via een ministerieel besluit. Vervolgens dienen we een koninklijk besluit te nemen inzake de procedure en de praktische regels in verband met de werking van de commissie. Tenslotte kan de ethische code worden opgesteld door de ethische commissie en bekrachtigd worden met een koninklijk besluit.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Op mijn vraag wanneer de koninklijke besluiten zullen worden genomen, antwoordt de minister dat dit zo snel mogelijk zal gebeuren. Het woord `onverwijld' wordt niet meer gebruikt, maar ik weet niet of `zo snel mogelijk' sneller is dan `onverwijld'.

Ik zal het dossier alleszins van nabij blijven volgen maar dring er bij de regering ten zeerste op aan om snel in te grijpen aangezien de gewone, de sociaal zwakkere burger misleid wordt. De taak van de wet is het, naar het woord van Lacordaire, om de sociaal zwakkeren te beschermen. Op dat vlak blijft de meerderheid in gebreke. Zij zal in deze materie nochtans dringend moeten reglementeren.