2-114

2-114

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 17 MAI 2001 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Question orale de Mme Mia De Schamphelaere à la ministre de la Protection de la consommation, de la Santé publique et de l'Environnement sur «la possibilité de mettre sur le marché la "pilule du suicide"» (n° 2-615)

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CVP). - De Nederlandse minister van Volksgezondheid pleitte vorige maand voor een debat over de introductie van de pil van Drion of de zelfmoordpil. Dit bericht schokte de wereldopinie, vooral na de goedkeuring van de Nederlandse euthanasiewet, de meest liberale ooit.

Ook bij ons pleit de vzw Recht op Waardig Sterven voor de zelfmoordpil. Deze vzw verspreidt nu reeds handleidingen voor een zogenaamde milde zelfdoding.

Het is niet mijn bedoeling de minister hier te ondervragen over haar ethische visie op de zelfmoordpil maar wel over de procedure die nodig is voor een eventuele introductie van deze pil op de Belgische markt.

We weten dat verschillende farmaceutische bedrijven zich op dit moment toeleggen op de ontwikkeling van euthanatica en zelfmoordpillen. Hiervoor werd reeds een patentaanvraag ingediend bij de European Patent Office te München.

In een bepaalde ideologische visie is het op de markt brengen van deze zelfmoordpil waarschijnlijk de logische consequentie van de opvattingen over zelfbeschikking die aan de basis liggen van de Belgische euthanasiewet die in de maak is.

Kan een geneesmiddel zoals de zelfmoordpil als een gewoon geneesmiddel worden beschouwd en dus zonder enige vorm van democratische controle op de markt worden gebracht? Is het gewone geneesmiddelenrecht volgens de minister toepasbaar op dit soort van farmaceutische producten? Kunnen ethische bezwaren een rol spelen in de Belgische toelatingsprocedure voor geneesmiddelen zodat bepaalde producten niet op de markt kunnen worden gebracht? Kan de zelfmoordpil in ons land nog worden verboden van zodra ze in een ander Europees land is toegelaten? Welke procedure moet er volgens de minister gevolgd worden om de zelfmoordpil in België toe te laten? Zal er hierover een parlementair debat kunnen worden gevoerd?

Mevrouw Magda Aelvoet, minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. - De zelfmoordpil beantwoordt zonder twijfel aan de wettelijke bepaling van een geneesmiddel. In de tweede alinea van de definitie van een geneesmiddel, terug te vinden in artikel 1 van de wet op de geneesmiddelen van 25 maart 1964 staat immers: "Elke enkelvoudige of samengestelde substantie die aan mens of dier toegediend kan worden teneinde een medische diagnose te stellen of om organische functies bij mens of dier te herstellen, te verbeteren of te wijzigen." De zelfmoordpil veroorzaakt inderdaad een vreselijke wijziging van de organische functies. Ze legt ze zelfs helemaal stil.

Ik kan mevrouw De Schamphelaere onmiddellijk verzekeren dat geen enkele producent een aanvraag tot toelating van deze zelfmoordpil heeft ingediend, niet in België, niet in Europa of zelfs niet in de Verenigde Staten van Amerika. Indien er iemand ooit een aanvraag tot registratie zou indienen, moet er daarover alleszins een uitvoerig parlementair debat worden gevoerd. Een dergelijk product kan immers onmogelijk als een gewoon geneesmiddel worden behandeld.

Ik herinner er aan dat we niet op de heer Drion moesten wachten om zelfmoordpillen te vinden. Een groot deel van de bestaande geneesmiddelen kunnen bij een onjuist gebruik immers zelfmoordpillen worden.

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CVP). - De minister heeft mijn vraag niet beantwoord. Er werd inderdaad een aanvraag ingediend bij het EPO te München, waaraan momenteel evenwel geen gevolg kan worden gegeven omdat ze in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hoe zal deze kwestie juridisch worden geregeld? In Nederland heeft de minister van Volksgezondheid het debat over deze materie onmiddellijk na de goedkeuring van de wet op de euthanasie geopend. Volgens de minister hebben we vanuit juridisch oogpunt met een geneesmiddel te maken. Dit feit roept heel wat vragen op. We moeten rekening houden met de maatschappelijke gevolgen van een wet die de dood als een medische optie bevestigt. Het ligt voor de hand dat de farmaceutische industrie gebruik zal maken van die situatie en dat de middelen om het leven te beëindigen zullen worden gecommercialiseerd. We moeten ervoor zorgen dat dit juridisch probleem is opgehelderd vooraleer de euthanasiewet wordt goedgekeurd.

Mevrouw Magda Aelvoet, minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. - Ik wijs erop dat het op de markt brengen van een zelfmoordpil niet noodzakelijk als een logisch gevolg kan worden beschouwd van de goedkeuring van een wet op de euthanasie. Hoewel deze wet in Nederland met een ruime meerderheid werd goedgekeurd, heeft het parlement de uitspraken van mevrouw Borst afgekeurd.

Ik heb in mijn antwoord gezegd dat ik niet zinnens ben een dergelijk middel als een gewoon geneesmiddel te beschouwen. Hierover moet in elk geval een afzonderlijk fundamenteel debat worden gevoerd.