EU-Voorzittersvergadering

22-23/04/2024

Op maandag 22 en dinsdag 23 april 2024 vond de vergadering van de voorzitters van de nationale parlementen van de Europese Unie plaats. De vergadering werd door de Spaanse Cortes Generales georganiseerd in Palma de Mallorca en bracht de voorzitters van het Europees Parlement en van de nationale parlementen van de lidstaten en van de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie samen.

Na openingstoespraken van de Voorzitters van de Spaanse Senaat en het Congres van Afgevaardigden en van Z.E. Koning Felipe van Spanje, hebben de deelnemers op maandag 22 april gedebatteerd over de strategische autonomie van de Europese Unie en de uitdagingen voor democratieën in tijdens van sociale media en artificiële intelligentie, onder meer op het vlak van buitenlands en defensiebeleid. Veel aandacht ging uit naar de Russische invasie in Oekraïne en het conflict in het Midden-Oosten.

Op dinsdag 23 april werd een debat gewijd aan de versterking van de Europese Unie vanuit economische en sociaal perspectief: de nieuwe fiscale regels van de Europese Unie en de verdieping van de Economische en Monetaire Unie in het kader van een mogelijke uitbreiding, sociale rechten en de uitdagingen als gevolg van de klimaatverandering.

De heer Andries Gryffroy, eerste ondervoorzitter, verving de Senaatsvoorzitster en nam actief deel aan de vergadering. Hij sprak er onder meer over de kansen en uitdagingen die artificiële intelligentie met zich meebrengt.

De documenten van deze vergadering zijn hier beschikbaar.

Copyright : Congreso de los diputados