NAVO Parlementaire Assemblee, Madrid, 18-21 november 2022

Van 18 tot 21 november 2022 vond in het Spaanse Parlement (de Cortes Generales) de jaarlijkse zitting plaats van de NAVO Parlementaire Assemblee (NAVO PA). 288 parlementsleden uit de 30 lidstaten van de Alliantie en 21 partnerlanden en parlementaire organen werden samengebracht. Namens de Senaat namen de heren Philippe Courard, Rodrigue Demeuse, Leo Pieters en Orry Van de Wauwer deel.

Tijdens deze zitting verzette de NAVO PA zich resoluut tegen de oorlog van Rusland en bevestigde opnieuw zijn onwrikbare steun aan Oekraïne. De leden wisselden van gedachten met hun collega's in het Oekraïense parlement, ondermeer tijdens de buitengewone vergadering van de Interparlementaire Raad Oekraïne-NAVO op 18 november.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky woonde de zitting op 21 november per videoconferentie bij.

Tijdens deze zitting werd de tweede Jaarlijkse Prijs voor Vrouwen voor Vrede en Veiligheid uitgereikt aan mevrouw Olha Stefanishyna, Oekraïens vice-eerste minister, bevoegd voor Europese en Euro-Atlantische integratie.

De vijf commissies van de NAVO PA behandelden 16 ontwerpverslagen en zes ontwerpresoluties met belangrijke beleidsaanbevelingen, over onder meer:

De Parlementaire Vergadering van de NAVO biedt een uniek forum voor parlementsleden uit de lidstaten van het Atlantisch Bondgenootschap om te debatteren over en invloed uit te oefenen op besluiten over de veiligheid van het Bondgenootschap. Hoewel de Vergadering onafhankelijk is van de NAVO, is zij een essentiële schakel tussen de NAVO en de parlementen - en ook de burgers - van de lidstaten van het Bondgenootschap. Het zorgt voor een grotere transparantie van het beleid van de Alliantie en stelt wetgevers en burgers van de Alliantie in staat de doelstellingen en missies van de Alliantie beter te begrijpen.

Meer informatie over de Belgische delegatie bij de NAVO PA is terug te vinden op de website.

Meer informatie over de vergadering te Madrid, is terug te vinden op de website van de NAVO PA.

NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee
NAVO Parlementaire Assemblee

Copyright: NATO_PA