GBVB-GVDB interparlementaire conferentie komt samen in Praag

4-5/09/2022

Op 4 en 5 september 2022 kwam de Interparlementaire Conferentie inzake het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid samen in Praag, Tsjechië.

De conferentie is één van de conferenties die worden georganiseerd tijdens een Europees voorzitterschap van de Europese Unie en brengt parlementsleden samen uit de bevoegde commissies voor buitenlandse zaken en voor defensie van de nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie. Ook het Europees Parlement is vertegenwoordigd. De conferentie komt twee maal per jaar samen. Meer informatie over deze conferentie is terug te vinden op de website.

Het doel van deze conferentie is de nationale parlementen en het Europees Parlement een kader te bieden waarbinnen relevante informatie en goede praktijken op het gebied van het buitenlands en veiligheidsbeleid kunnen worden uitgewisseld, en hen zo in staat te stellen met kennis van zaken op dit beleidsterrein een belangrijke rol te spelen.

In Praag nam de heer Mark Demesmaeker deel namens de Senaat. Voor de Kamer van volksvertegenwoordigers was mevrouw Els Van Hoof aanwezig.

Op de agenda stond het beleid van de EU inzake buitenlands en veiligheidsbeleid, met een bijzondere aandacht voor de situatie in Oekraïne. Ook de uitbreiding van de EU naar de Westelijke Balkan werd besproken, in het licht van de houding van Rusland in de regio. Tenslotte was er een debat over cyberveiligheid.

Deze agendapunten werden besproken met de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid, en met verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit de betrokken regio’s.

Meer informatie over de conferentie in Praag is terug te vinden op de website van de parlementaire dimensie van het Tsjechisch voorzitterschap van de Raad van de EU.

Fotoreportage

GBVB-GVDB interparlementaire conferentie komt samen in Praag
Copyright : parleu2022.cz