Federaal EU adviescomité: Tsjechische prioriteiten en gedachtewisseling met Oekraďense parlementsleden

22/06/2022

Op 22 juni 2022 had het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden twee agendapunten:

Tsjechië zal vanaf 1 juli 2022 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarnemen. Ter gelegenheid van dit voorzitterschap, heeft de Tsjechische ambassadeur, de heer Pavel Klucký, de prioriteiten van zijn land voorgesteld. De beheersing van de Oekraïense crisis en de energiezekerheid staan bovenaan de prioriteiten. Daarnaast wenst Tsjechië ook werk te maken van de Europese defensie en cyberveiligheid, de strategische veerkracht van de Europese economie en de fundamentele waarden, zoals de rechtsstaat en de democratie.

Na de voorstelling van de prioriteiten, wisselden de leden van het adviescomité van gedachten met de ambassadeur. Er werd onder meer aandacht geschonken aan toekomstige handelsakkoorden, de groene taxonomie van de EU, mogelijke verdragswijzigingen en het standpunt van Tsjechië hierover, de voedselzekerheid (meer bepaald in Afrika), de democratische versterking van de EU, het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, de Europese defensie en de NAVO, de strategische weerbaarheid, desinformatie en sociale media.

Tijdens het tweede deel van de vergadering vond een gedachtewisseling plaats met leden van de commissie voor de Europese Integratie van het Oekraïens Parlement. Volgende thema’s kwamen aan bod: de veiligheidssituatie in Oekraïne, de strijd tegen de gewapende agressie door Rusland en de integratie van Oekraïne in de Europese Unie. De aanwezige Belgische en Oekraïense parlementsleden waren het eens dat er zo snel mogelijk een Europees perspectief moet geboden worden aan Oekraïne door het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen.