Paris Cyber Summit

12/05/2022

In het kader van de activiteiten van het ruimtevaartplatform van de Senaat was de heer Van Goidsenhoven, voorzitter van het platform, op 12 mei 2022 uitgenodigd op de Paris Cyber Summit om de Belgische ruimtevaartinitiatieven voor te stellen.

De Summit brengt jaarlijks de Europese digitale leiders en de belangrijkste decision makers samen om de digitale transformatie van de samenleving te bevorderen. Deze editie werd gehouden van 10 tot 12 mei 2022 in het Maison de la Chimie in Parijs.

Bij deze gelegenheid sprak de heer Van Goidsenhoven tijdens de vierde plenaire sessie over "Ruimte en cyberspace". In zijn toespraak sprak hij over de rol die het ruimtevaartplatform van de Senaat heeft gespeeld bij de politieke bewustmaking van ruimtevaartvraagstukken.
 
De heer Van Goidsenhoven herinnerde de deelnemers ook aan het belang van de Belgische deelname aan de programma's van het Europees Ruimtevaartagentschap (vijfde grootste bijdrager aan het ESA budget), en besteedde bijzondere aandacht aan de milieu-uitdagingen in een baan om de aarde en de problematiek van ruimtepuin.

Dit laatste is van cruciaal belang voor de toekomst van de ruimtevaartontwikkeling. Deze kwestie wordt momenteel ook behandeld door de Commissie Transversale Aangelegenheden van de Senaat, waar een resolutie over dit onderwerp in behandeling is (nr. 7-312/1).

Tot slot sprak de heer Van Goidsenhoven over de noodzaak om het gebruik van de ruimte op internationaal niveau te regelen, met name wat betreft de identificatie van ruimteobjecten (objectenregister), de aansprakelijkheid en de verzekering in geval van ongelukken. Hij benadrukte ook dat de ontwikkeling van Europese draagraketten achterloopt op die van de Verenigde Staten, China en Rusland. Tot slot herinnerde hij eraan dat de uitdagingen van het ruimterecht niet op nationaal niveau kunnen worden aangegaan, maar zowel op Europees als op internationaal niveau moeten worden aangepakt.  

Deze sessie werd gemodereerd door de heer Sébastien Garnault, oprichter van de Paris Cyber Summit. Het panel van sprekers bestond uit de volgende personen:

Meer informatie: https://www.paris-cyber-summit.com/

Paris Cyber Summit
Paris Cyber Summit

Copyright : Paris Cyber Summit