Raad van Europa: bijzondere zitting over Oekraïne

14-15/03/2022

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022 heeft de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PARE) tijdens een buitengewone plenaire zitting op hybride wijze gedebatteerd over de gevolgen van de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne. De Oekraïense premier Denys Shmyhal sprak de Vergadering toe via een videoconferentie.

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa had besloten de PARE te raadplegen over eventuele verdere maatregelen, nadat het op 25 februari het lidmaatschap van de Russische Federatie krachtens artikel 8 van het Statuut van de Organisatie had opgeschort als reactie op "ernstige schendingen" van haar statutaire verplichtingen als lidstaat. Artikel 8 bepaalt dat ieder lid van de Raad van Europa dat de bepalingen van artikel 3 ernstig overtreedt, kan worden geschorst in zijn recht van vertegenwoordiging en door het Comité van Ministers kan worden verzocht zich terug te trekken onder de in artikel 7 genoemde voorwaarden.

Aan het eind van de buitengewone plenaire zitting heeft de PACE een advies uitgebracht gericht aan het Comité van Ministers.

Voor meer informatie over de delegatie van het Belgische parlement in de PACE, zie de website.

Voor meer informatie over deze buitengewone plenaire vergadering, zie de website.

Raad van Europa: bijzondere zitting over Oekraïne
Raad van Europa: bijzondere zitting over Oekraïne

© Council of Europe