Thematische interparlementaire conferentie over strategische economische autonomie

13 en 14 maart 2022 – Franse Senaat (Parijs)

De thematische interparlementaire conferentie over de strategische economische autonomie van de Europese Unie heeft op 13 en 14 maart 2022 plaatsgevonden in de Franse Senaat in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU). De heer Demesmaeker vertegenwoordigde de Senaat.

Tijdens de conferentie werden drie thema's behandeld:

Zitting nr. 1 - Strategische autonomie in de industriële sectoren van de toekomst

Deze zitting werd ingeleid door de heer Thierry Breton, Europees Commissaris voor de interne markt. In zijn toespraak wees de heer Breton op de uitdagingen waarmee de EU en haar lidstaten te maken zullen krijgen als gevolg van de huidige geopolitieke omwentelingen, of die nu verband houden met de COVID-19-pandemie, de Russische invasie in Oekraïne of het tekort aan grondstoffen. De EU kan niet langer naïef zijn in haar handelsbetrekkingen met derde landen en moet haar eigen voorwaarden opleggen in haar handelsverkeer met de wereld.

Na zijn solidariteit met het Oekraïense volk te hebben betuigd, lichtte de heer Demesmaeker de gevolgen van de pandemie voor de organisatie van de waardeketens in Europa toe. Hij herinnerde eraan dat de economie van ons land open is en moet blijven voor de wereld. Voorts benadrukte hij het belang van grondstoffen en halfgeleiders voor de Europese industriële toekomst. Tot slot pleitte hij voor een herschikking van de productie en de industrie binnen de EU en voor de invoering van een open Europese strategische autonomie in het kader van de gemeenschappelijke markt, teneinde het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige crisissen.

Zitting nr. 2 - Strategische autonomie op het gebied van energie: het voorbeeld van zeldzame aardmetalen

De heer Guillaume Pitron, journalist en auteur van La Guerre des métaux rares - La face cachée de la transition énergétique et numérique, leidde de parlementaire debatten van deze zitting in door de aandacht te vestigen op de schaarste van zeldzame aardmetalen. Deze tekorten zijn nog nijpender geworden door de oorlog in Oekraïne en de overheersende positie van China bij de productie van deze metalen. In zijn toespraak riep hij op tot een hervatting van de exploitatie van minerale reserves - op een verstandige en duurzame wijze - op Europees grondgebied, teneinde de Europese afhankelijkheid van derde landen te beperken.

De heer Demesmaeker nam tijdens het debat het woord en hamerde met name op het belang van hernieuwbare energie, waterstof en kernenergie om de Europese afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen. De sleutel ligt volgens hem in de diversificatie van de voorzieningsbronnen, onderzoek en innovatie op het gebied van hernieuwbare energie, maar ook in de ontwikkeling van een nieuwe generatie kernreactoren.

Tot slot riep de heer Demesmaeker op tot een circulair Europa dat, naar het voorbeeld van Vlaanderen en België, zijn capaciteiten op het gebied van "urban mining" versterkt. Door de grondstoffen in ons elektronisch afval te recycleren en opnieuw te gebruiken, kunnen we deze materialen immers een nieuw leven geven en vermijden dat ze elders in de wereld moeten worden gewonnen.

Zitting nr. 3 - De uitdagingen van de Europese voedselsoevereiniteit

De heer Norbert Lins, voorzitter van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement, gaf een uiteenzetting over de uitdagingen en risico's in verband met de Europese voedselsoevereiniteit en de maatregelen die de EU heeft genomen om de onafhankelijkheid van de Unie op voedselgebied te waarborgen. Deze uitdagingen vergen verregaande Europese maatregelen om het Europese productiepotentieel in stand te houden, de wereldmarkten te stabiliseren en een toereikende bevoorrading te waarborgen van landen die sterk afhankelijk zijn van de invoer van landbouwproducten.

Conclusies:

De conclusies van de conferentie en de video's van de verschillende zittingen zijn beschikbaar op de website van de parlementaire dimensie van het Franse voorzitterschap van de Raad van de EU:
https://www.parlue2022.fr/senat/en/conference-on-the-economic-strategic-autonomy-of-the-european-union/

Thematische interparlementaire conferentie over strategische economische autonomie
Copyright : www.parlue2022.fr