Raad van Europa viert de 10de verjaardag van de Conventie van Istanboel

23/06/2021

Op woensdag 23 juni 2021 organiseerde de Raad van Europa in het kader van de zomervergadering 2021 van de Parlementaire vergadering een ceremonie om de 10de verjaardag van de Conventie van Istanboel te vieren. Deze conventie betreft de preventie van en de strijd tegen geweld ten aanzien van vrouwen en huishoudelijk geweld.

Rik Daems, senator en voorzitter van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa, stelde in zijn openingswoord: “terwijl wij hier in deze zaal zitten, worden vrouwen doodgeslagen. En dan hebben we het niet over een paar gevallen, maar over duizenden en nog eens duizenden gewelddaden. Iets om over na te denken.”

Alexander De Croo, eerste minister, nam eveneens deel aan de viering en stelde: "het is een feit dat nog steeds één op de vijf vrouwen het slachtoffer is van fysiek of seksueel geweld en dat elke dag zeven vrouwen sterven door toedoen van hun partner. Deze situatie is niet houdbaar in een post-crisisperiode waarin we het beste van ieder van ons nodig hebben om te helpen onze wereld weer op te bouwen. Wij kunnen dit alleen doen door het volledige potentieel van de mensheid te benutten, d.w.z. door vrouwen in alle sectoren van de samenleving en in de besluitvorming op te nemen en door alle belemmeringen en discriminerende wetten weg te nemen. Dit is een moment waarop de Conventie van Istanbul ons meer dan ooit kan helpen de negatieve trend om te buigen.”

Meer informatie over de viering is terug te vinden op de website van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

De video van de vergadering is te bekijken op de mediapagina van de website van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Raad van Europa viert de 10de verjaardag van de Conventie van Istanboel