Resultaten van de buitengewone Europese Raad van 24 en 25 mei 2021 besproken in COMEUROP

26/05/2021

Nadat hij op 19 mei 2021 de agenda van de buitengewone Europese Raad van 24 en 25 mei kwam toelichten tijdens een vergadering van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden, heeft eerste minister Alexander De Croo op 26 mei 2021 de resultaten van de Europese Raad becommentarieerd.

Het eerste deel van de Europese Raad was vooral gewijd aan internationale aangelegenheden. Zo werd de gedwongen landing van een passagiersvliegtuig op de luchthaven in Minsk (Wit-Rusland) ten stelligste veroordeeld. De Europese Raad zal een aantal – onder meer economische – sancties uitvaardigen tegen personen en entiteiten in Wit-Rusland. Daarnaast werd ook een strategisch debat gehouden over Rusland, werden de relaties met het Verenigd Koninkrijk besproken en kwamen ook nog het staakt-het-vuren in het Midden-Oosten en de politieke toestand in Mali ter sprake.

Tijdens het tweede deel van de vergadering hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie de Covid-19-situatie besproken en een korte gedachtewisseling gehad over de klimaatverandering. Wat Covid-19 betreft, blijft het belangrijk maximaal in te zetten op de vaccinatie van de bevolking. Met de zomer in het vooruitzicht moet snel werk worden gemaakt van het digitaal EU-Covid-certificaat dat reizen mogelijk moet maken binnen de Europese Unie. Er werd tevens beslist dat de Europese Unie 100 miljoen vaccins zou doneren aan landen in nood. Inzake de klimaatdiscussies werden geen nieuwe elementen aangebracht, waardoor de discussie op een volgende vergadering van de Europese Raad zal worden hervat.

Tijdens de gedachtewisseling met de eerste minister hadden de leden van het Federaal Adviescomité onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen:

De verklaring van de leden van de Europese Raad kan nagelezen worden op de website van de Europese Raad.

De vergadering is opnieuw te bekijken op het YouTube kanaal van het Federaal Adviescomité.

Resultaten van de buitengewone Europese Raad van 24 en 25 mei 2021 besproken in COMEUROP
Resultaten van de buitengewone Europese Raad van 24 en 25 mei 2021 besproken in COMEUROP