EU-Voorzittersvergadering

10/05/2021

Op maandag 10 mei 2021 vond de vergadering van de voorzitters van de nationale parlementen van de Europese Unie plaats. Nadat de vergadering niet had kunnen plaatsvinden in 2020, werd de vergadering dit jaar door het Duitse voorzitterschap als videoconferentie georganiseerd. De voorzitters van de nationale parlementen van de lidstaten en van de kandidaat-lidstaten van de EU nemen hieraan deel.

Tijdens de vergadering werd dieper ingegaan op een heel actueel thema, namelijk de invloed van digitalisering op de publieke opinie en op de democratie. Het merendeel van de voorzitters was ervan overtuigd dat digitalisering een kans is voor de democratie, meer bepaald voor de participatieve democratie waarbij de burger gemakkelijker in dialoog kan treden met de verkozenen. Toch wezen velen erop dat er ook verschillende risico’s aan verbonden zijn, zoals de opmars van fake news en hate speech, het in het gedrang komen van de cyberveiligheid, het verliezen van de rechtstreekse, sociale contacten.

Daarnaast werd er ook een korte gedachtewisseling gehouden over het gebruik van technologische middelen bij de organisatie van interparlementaire vergaderingen. Door de coronapandemie zijn de nationale parlementen van de EU noodgedwongen moeten overstappen naar digitale vergaderingen, maar deze hebben toch een aantal beperkingen. Zo is het veel moeilijker om echt in dialoog te treden tijdens een digitale vergadering en gaan de één-op-één contacten verloren. Alle deelnemers hoopten dan ook snel terug te keren naar fysieke vergaderingen.

Ondervoorzitter Andries Gryffroy nam deel aan de vergadering.

Meer info over de voorzittersvergadering: Eu Speakers Page (ipex.eu)

EU-Voorzittersvergadering
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat