Resultaten van de informele Europese Raad van 25 maart 2021

29/03/2021

Nadat hij op 24 maart 2021 de agenda van de informele Europese Raad van 25 maart is komen toelichten tijdens een vergadering van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden, heeft de eerste minister, de heer Alexander De Croo, op 29 maart 2021 de resultaten van de Europese Raad becommentarieerd.

Tijdens de Europese Raad hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zich over vier grote thema’s gebogen, met name de Covid-19-situatie, de eengemaakte markt en de digitale agenda, het oostelijk Middellandse Zeegebied en de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Wat de Covid-situatie betreft, werd vooral gesproken over de versnelde productie, de levering en de uitrol van vaccins. Daarnaast moet snel werk gemaakt worden van digitale Covid-19-certificaten.

Bij de bespreking over het oostelijk Middellandse Zeegebied werd onder meer aandacht besteed aan Turkije, zijn relaties met Griekenland en Cyprus en de opvang van migranten.

De trans-Atlantische betrekkingen werden besproken in (virtuele) aanwezigheid van Amerikaans president Joe Biden.

Tijdens de gedachtewisseling met de eerste minister hadden de leden van het Federaal Adviescomité onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen: de productiesnelheid, de distributie en de export van de vaccins, de solidariteit tussen de lidstaten van de Europese Unie, het digitale groene certificaat, de sociale agenda van de Europese Unie, de relaties tussen de Europese Unie en Turkije en de mogelijke invoering van een digitale euro.

De verklaring van de leden van de Europese Raad kan hier nagelezen worden.

De briefing van 24 maart 2021 en de debriefing van 29 maart 2021 zijn terug te vinden op het YouTube kanaal van het Federaal Adviescomité.

Resultaten van de informele Europese Raad van 25 maart 2021