Resultaten van de Europese Raad van 25 en 26 februari 2021

1/3/2021

Nadat hij op 24 februari 2021 de agenda van de Europese Raad van 25 en 26 februari kwam toelichten tijdens een vergadering van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden, heeft de eerste minister, de heer Alexander De Croo, op 1 maart 2021 de resultaten van de Europese Raad besproken.

Tijdens de Europese Raad hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zich over vier grote thema’s gebogen, met name de Covid-situatie, de gezondheid in de Europese Unie, veiligheid en defensie en, ten slotte, het zuidelijk nabuurschap.

Wat de Covid-situatie betreft, hebben zij in hun conclusies de noodzaak benadrukt om de productie van vaccins te verhogen. Ook was er een discussie over de vaccinatiebewijzen, waar de leden van de Europese Raad duidelijk gesteld hebben dat een gemeenschappelijke Europese aanpak noodzakelijk is. Op het vlak van de gezondheid in de Europese Unie moet men de Unie veerkrachtiger maken.

Over veiligheid en defensie werd een gedachtewisseling gehouden tussen de staatshoofden en regeringsleiders. De betrekkingen tussen de Europese Unie en de NAVO, alsook het uitwerken van een sterke en ambitieuze trans-Atlantische agenda werden besproken. Daarnaast is het van groot belang om een politiek en strategisch partnerschap uit te bouwen met de landen van het zuidelijk nabuurschap.

Tijdens de gedachtewisseling met de eerste minister, hadden de leden van het Federaal Adviescomité onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen: het vaccinatiebewijs of -paspoort, het verbod op niet-essentiële reizen, de Hera-incubator, de gezondheidsunie, de goedkeuring van het vaccin van Johnson&Johnson, COVAX van de Wereldgezondheidsorganisatie, de desinformatie aangaande vaccinatie en de nucleaire ontwapening.

De opname van de vergadering is opnieuw te bekijken via het YouTube kanaal van het adviescomité.

Resultaten van de Europese Raad van 25 en 26 februari 2021
Resultaten van de Europese Raad van 25 en 26 februari 2021