Gedachtewisseling met Michel Barnier over de gevolgen van de brexit voor België

23/02/2021

Op 23 februari 2021 heeft het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een gedachtewisseling gehad met de heer Michel Barnier, speciaal raadgever van de Voorzitster van de Europese Commissie, over de stand van zaken van de brexit en de gevolgen ervan voor België.

Over enkele dagen zal het Europees Parlement de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk goedkeuren, waardoor de opdracht van de heer Barnier bij de Europese Commissie volledig afgesloten zal zijn. Tijdens de vergadering van het Federaal Adviescomité blikte hij terug op de onderhandelingen, waarbij transparantie heel belangrijk was. Toch wijst hij erop dat de “scheiding” tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een lose-lose-situatie is.

Na de verschillende hoofdstukken van de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst te hebben toegelicht, komt de heer Barnier terug op de drie vereisten die het onderhandelingsteam steeds geleid hebben: de vrede in Ierland, de eengemaakte markt en de wil om te blijven samenwerken met het Verenigd Koninkrijk. Deze drie elementen blijven belangrijk voor de toekomst.

Tijdens de gedachtewisseling bespraken de Senatoren en Kamerleden onder meer volgende punten:

Meer informatie over de brexit en de gevolgen ervan voor België zijn te vinden op volgende websites:

De vergadering is opnieuw te bekijken via het YouTube kanaal van het Federaal Adviescomité.

Gedachtewisseling met Michel Barnier over de gevolgen van de brexit voor België
Gedachtewisseling met Michel Barnier over de gevolgen van de brexit voor België