COMEQUITAS onderzoekt de impact van de COVID-19-crisis op vrouwen

22/02/2021

Op maandag 22 februari 2021 vergaderde het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen over de impact van de COVID-19-crisis op vrouwen.

Tijdens deze hoorzitting kwamen de volgende experten aan het woord:

De heer Christophe Cocu haalde verschillende aspecten aan van de eerste lockdown zoals de regeling van het ouderschapsverlof en de duur van de maatregelen. Ook de impact van de tweede golf werd besproken. Hij ging tot slot dieper in op de gevolgen voor scholen en crèches.

Het probleem is bijzonder nijpend voor ouders met atypische werkschema’s, voor huishoudens met een laag inkomen en voor éénoudergezinnen. Vaak moet de ene partner voor de kinderen zorgen terwijl de andere moet telewerken. Daarenboven zijn de kosten voor de huishoudens toegenomen, vooral voor de meest kwetsbare gezinnen.

7 van de 10 ouders (69%) voelden zich tijdens de COVID-19-crisis niet politiek gesteund. De door de overheid genomen maatregelen zijn vooral afgestemd op de ‘klassieke’ gezinnen.

De heer Cocu vermeldde ook 3 positieve maatregelen ter ondersteuning van vrouwen: de opheffing van het plafond ingesteld door de dienst voor alimentatievorderingen, de versoepeling voor het einde van het zwangerschapsverlof en de verlenging van het vaderschapsverlof.

Als conclusie kan men stellen dat het moeilijke tijden zijn voor gezinnen en vrouwen. COVID-19 heeft het ondersteunend netwerk voor gezinnen, en dan vooral de onderlinge hulp tussen vrouwen, ondergraven.

Mevrouw Christine Mahy stelde dat COVID-19 de eenzaamheid in de samenleving heeft blootgelegd; er moet ook aandacht worden besteed aan slechte huisvesting. Volgens haar moet er een extra steun komen voor gezinnen. De crisis heeft de ongelijkheid tussen de verschillende klassen scherp gesteld.

Mevrouw Mahy raadde verder aan om bij het hanteren van cijfermateriaal zich niet te baseren op gemiddelden, maar op de economische realiteit.

Het dossier nr. 7-197 is terug te vinden op de website van de Senaat.

De opname van de vergadering kan worden bekeken op het YouTube kanaal van het adviescomité.

COMEQUITAS onderzoekt de impact van de COVID-19-crisis op vrouwen