Hoorzitting in COMTRANS over fake news

18/01/2021

Op maandag 18 januari 2021 kwam de Commissie voor de Transversale aangelegenheden bijeen om verder te gaan met de werkzaamheden rond de bestrijding van fake news. Vier experten werden door de commissieleden gehoord.

De heer Lutz Güllner, Head of Division Strategic Communications and Information Analysis, EEAS, stelde dat privacybeheer een cruciale rol vervult in strategische digitale communicatie. We moeten er ons verder bewust van zijn dat fake news het publieke debat kan besmetten en polarisering kan aanwakkeren. Maar artificiële intelligentie kan daar een positieve impact op hebben.

De heer Edo Haveman, manager openbaar beleid Benelux, Facebook, benadrukte dat bij Facebook authenticiteit, privacy en verbondenheid centraal moeten staan. Het implementeren van zogenaamde community standards mag daarbij niet onderschat worden. Facebook stelt dat het posten van valse informatie niet noodzakelijk tegen de gebruiksregels is. Facebook beperkte echter wel de verspreiding ervan en voegde ook verwijzingen naar factcheckers toe. Via artificiële intelligentie kan schadelijke inhoud worden verwijderd nog voor het zichtbaar is voor de gebruiker.

De heer Marco Pancini, Director Public Policy EMEA YouTube (Google), verklaarde dat het recente fenomeen van de deepfakes bijzonder verontrustend is. Beeldtaal wordt immers meer en meer het voornaamste communicatiemiddel op het internet. Deepfakes zijn aan een opmars bezig en creëren een wereld waarin we onze ogen en oren niet langer kunnen vertrouwen.

De heer Nikolaos Deligiannis, Professor of Machine Learning and Signal Processing Department of Electronics and Informatics (ETRO) - Vrije Universiteit Brussel – IMEC, beschouwde artificiële Intelligentie als een belangrijk instrument voor de automatische detectie van desinformatie. Fact checking en Machine learning zijn meer dan ooit essentieel. In Vlaanderen heeft men bijvoorbeeld de nadruk gelegd op preventieve maatregelen waarbij jongeren via het onderwijs leren hoe fake news te herkennen. Bronnenonderzoek is daarbij van groot belang. Het doel bestaat erin de maatschappij op alle niveaus te wapenen tegen het fenomeen van fake news.

Vóór de gedachtewisseling met deze experten, gaf de heer Mathieu Michel, staatssecretaris voor digitalisering een overzicht van het regeringsbeleid ter zake.

Het dossier nr. 7-110 is te raadplegen op de website van de Senaat.

De vergadering is opnieuw te bekijken via het YouTube kanaal van de commissie.

Hoorzitting in COMTRANS over fake news