De Europese Commissie stelt het werkprogramma voor van 2021

18/01/2021

Op maandag 18 januari 2021, hadden de leden van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een gedachtewisseling met vertegenwoordigers van de Belgische Permanente Vertegenwoordiging bij de EU over het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021.

In het werkprogramma van de Europese Commissie staat wat haar plannen zijn voor de komende twaalf maanden. Ze beschrijft daarin hoe zij de beleidsprioriteiten in concrete acties gaat omzetten. De zes grote ambities van de Commissie voor 2021 zijn een Europese Green Deal, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, een economie die werkt voor de mensen, een sterker Europa in de wereld, bevordering van onze Europese leefwijze en een nieuwe impuls voor Europese democratie. Bovendien wil de Commissie bij al deze doelen inzetten op betere Europese regelgeving.

De heren Willem van de Voorde, Permanente Vertegenwoordiger, en Pierre Cartuyvels, Adjunct-Permanente Vertegenwoordiger, hebben het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie toegelicht vanuit het Belgische perspectief. Tijdens de uitgebreide gedachtewisseling met de leden werd aandacht besteed aan onder meer de conferentie over de toekomst van Europa, de voorbereiding van het Belgische voorzitterschap van de Raad in 2024, de aanpak van de COVID-19-crisis en haar gevolgen, het financieel kader van de EU, de gevolgen van de Brexit, het binnenlands en justitieel beleid evenals het handels- en buitenlands beleid van de EU.

Het werkprogramma van de Europese Commissie is terug te vinden op hun website.

Meer informatie over de Belgische Permanente Vertegenwoordiging bij de EU is terug te vinden op hun website.

De opname van de vergadering is terug te vinden op het YouTube kanaal van het adviescomité.

De Europese Commissie stelt het werkprogramma voor van 2021