Gedachtewisseling met eurocommissaris Reynders over de rechtsstaat in de EU

16/12/2020

Op 16 december 2020 heeft het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een gedachtewisseling gehad met de heer Didier Reynders, Europees commissaris bevoegd voor Justitie, over de situatie van de rechtsstaat in 2020 in België en de Europese Unie.

De Europese Commissie heeft op 30 september 2020 haar eerste verslag over de situatie van de rechtsstaat in 2020 in de Europese Unie gepubliceerd. Dat verslag wijdt ook een hoofdstuk aan elke lidstaat; zo bestaat er ook een landenhoofdstuk over België. In de landenhoofdstukken wordt dieper ingegaan op de onafhankelijkheid, de kwaliteit en de efficiëntie van het justitieel stelstel, de corruptiebestrijding, de mediapluriformiteit en de andere institutionele kwesties in verband met controles en waarborgen.

Tijdens de gedachtewisseling bespraken de senatoren en Kamerleden onder meer het toepassingsgebied van het verslag, waarbij de definitie van rechtsstaat, de digitalisering van justitie, de fundamentele waarden, de inclusie van groepen zoals LGBTQIA+ en de bescherming van vrouwen en kinderen aan bod kwamen. Ook het recent goedgekeurde mechanisme waarbij het verkrijgen van EU-fondsen door een Europese lidstaat gekoppeld wordt aan het respect van de rechtsstaat in die lidstaat werd uitgebreid besproken.

De vergadering is opnieuw te bekijken op het YouTube kanaal van het Federaal adviescomité.