Resultaten van de Europese Raad van 10 en 11 december 2020

15/12/2020

Op 15 december 2020 heeft het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een gedachtewisseling gehad met de eerste minister, de heer Alexander De Croo, over de resultaten van de Europese Raad van 10 en 11 december 2020.

Tijdens de Europese Raad zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie erin geslaagd tegemoet te komen aan de bezwaren over het principe van de conditionaliteit van de rechtsstaat ter bescherming van de Europese meerjarenbegroting. Daarnaast hebben ze een akkoord gevonden over de doelstelling van een vermindering met 55 % (ten opzichte van 1990) van de uitstoot van de broeikasgassen tegen 2030. Voorts hebben ze conclusies aangenomen over onder meer de COVID-19- vaccinatiestrategie, veiligheid en terrorismebestrijding in de Europese Unie.

Tot slot kwamen de externe betrekkingen aan bod, met onder meer discussies over de toekomstige trans-Atlantische relaties, de situatie in het Oostelijk Middellandse Zeegebied en de betrekkingen met Turkije, en het zuidelijk nabuurschap.

Na de uiteenzetting van de eerste minister, volgde een debat met de leden van het Federaal Adviescomité.

Meer informatie over de Europese Raad van 10 en 11 december 2020 is te raadplegen op de website van de Europese Raad.

De vergadering is opnieuw te bekijken op het YouTube kanaal van het Federaal adviescomité.

Resultaten van de Europese Raad van 10 en 11 december 2020