Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

25/11/2020

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen'. Op deze dag wordt aangeklaagd dat nog steeds in alle samenlevingen vrouwen en meisjes te lijden hebben van lichamelijke, seksuele en psychologische mishandeling, en dit ongeacht inkomensniveau, klasse of cultuur.

De Senaat heeft de strijd tegen het geweld op vrouwen steeds ter harte genomen. Op 10 juli 2020 werd een resolutie over partnergeweld aangenomen door de Senaat. De werkzaamheden die hebben geleid tot deze resolutie vonden plaats in het Adviescomité voor gelijke kansen tussen vrouwen en mannen, en omvatten ondermeer verschillende hoorzittingen met beleidslieden en het maatschappelijk middenveld. Het wetgevend dossier nr. 7-123 is te terug te vinden op de website van de Senaat.

In deze resolutie wordt aan de regering gevraagd om toe te zien op de concrete tenuitvoerlegging van het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (het Verdrag van Istanboel). Om dit te faciliteren, heeft de Senaat 74 aanbevelingen opgesteld die ondermeer werden bezorgd aan de eerste minister, de bevoegde ministers, en de minister-presidenten.

De tekst van de resolutie is na te lezen op de website van de Senaat.

Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen