Gemeenschappelijke Parlementaire Controlegroep (GPC) voor Europol

Brussel, 28-29 september 2020

Op 28 en 29 september 2020 organiseeerden het Duitse en het Europese Parlement de zevende vergadering van de Gemeenschappelijke Parlementaire Controlegroep (GPC) voor Europol. In de GPC hebben zowel leden van het Europees Parlement als van de nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie (EU) zitting. De Senaat was vertegenwoordigd door de heer Fourat Ben Chikha.

Het doel van de GPC is om politieke controle uit te oefenen op de activiteiten van Europol, een agentschap van de EU dat de politiediensten van de EU-lidstaten ondersteunt in hun strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en andere vormen van zware en georganiseerde misdaad.

Normaal gezien had de vergadering moeten plaatshebben in het Europees Parlement in Brussel. Echter, wegens de coronamaatregelen die de verschillende landen van de Europese Unie genomen hebben, werd de vergadering dit jaar uitzonderlijk als een videovergadering georganiseerd.

De leden van de GPC hebben mevrouw Catherine DE BOLLE, uitvoerend directeur van Europol, aan de tand gevoeld over de activiteiten van Europol tijdens de afgelopen maanden. Daarna bracht de heer Wojciech WIEWIÓROWSKI, Europees toezichthouder voor gegevensbescherming, verslag uit over hoe Europol de regels inzake privacy en gegevensbescherming in acht neemt. De eerste dag werd afgesloten met een debat over de strijd tegen extremisme en terrorisme van extreem-rechts.

De tweede dag werd besteed aan een debat over de toekomstige rol van Europol en de uitdagingen die de Brexit stelt aan het agentschap. Hierover werden uiteenzettingen gegeven door de heer Horst Seehofer, Duits minister van Binnenlandse Zaken, en mevrouw Ylva Johanssen, Europees commissaris belast met Binnenlandse Zaken.

Meer informatie is beschikbaar op de website van IPEX.
De video-opnames van de vergadering zijn te bekijken via de website van het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU.

Gemeenschappelijke Parlementaire Controlegroep (GPC) voor Europol
Copyright : Belgische Senaat