Studiedag rond 75 jaar bevrijding en 50 jaar CegeSoma

10/12/2019

Het CegeSoma startte in 1969 als Belgisch expertisecentrum voor de studie van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag kent het CegeSoma als Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Maatschappij een bredere invulling.

Anno 2019 lijkt de maatschappelijke interesse voor de Tweede Wereldoorlog groter en groter. Kan dit echter ook gezegd worden voor de geschiedschrijving en de bronnen? Welke gaten zitten in de kennis over WOII? Vormt WOII een moreel ijkpunt of is het een historisch onderwerp zoals alle andere? Staat geschiedschrijving onder druk van een spektakelgerichte herdenkingscultuur? Kan publieksgeschiedenis de kloof tussen onderzoek en maatschappij dichten?

Tijdens de studiedag op dinsdag 10 december 2019 in de Senaat werd een bijzonder themanummer voorgesteld van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis dat poogt een antwoord te geven op een aantal van de hierboven gestelde vragen. Daarnaast werd een debat georganiseerd over de rol van geschiedschrijving in de samenleving en in het maatschappelijk debat.