Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa

8/05/2019

Op woensdag 8 mei 2019 werd het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa herdacht. Op initiatief van het Federaal Parlement hebben leerlingen uit het 5de en het 6de secundair deelgenomen aan de plechtigheid die het Departement Defensie heeft georganiseerd bij het Graf van de Onbekende Soldaat. De jongeren getuigden er over wat de Tweede Wereldoorlog bij hen opriep en legden er bloemen neer.

Ook dit jaar hebben de Senaat en de Kamer een 200-tal jongeren actief bij deze viering betrokken en wilden ze hen aanzetten tot bezinning rond de themaís oorlog en vrede, vrijheid en democratie.

Prof. Veerle Vanden Daelen (Dossinkazerne) interviewde drie getuigen in de Senaat. De vader van Norbert Vos-Obstfeld (°1940) werd vermoord in Auschwitz-Birkenau. De jonge Norbert werd verborgen gehouden door de ouders van Mona Verhage. Ze werden opgenomen als Rechtvaardigen onder de volkeren in Yad Vashem. Ook de jonge Jacques Brotchi (°1942), vandaag voorzitter van de Senaat, en zijn ouders werden verborgen gehouden voor de naziís.

Fotoreportage

Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat