Anto-Carte als schepper van beelden

18/12/2018

Honderd jaar na de wapenstilstand van de Eerste wereldoorlog en de terugkeer van Koning Albert I naar het Parlement richt de Senaat de spots op een ongekend wandtapijt: De triomfantelijke terugkeer van Koning Albert aan het hoofd van zijn troepen, te Brussel op 22 november 1918.

Het ontwerp van het wandtapijt is van de hand van Anto-Carte (1886-1954). Manufactuur De Wit uit Mechelen voerde de opdracht uit.

Op 18 december 2018 vond in de Senaat een lezing plaats over Anto-Carte en zijn oeuvre door twee kenners. Michel De Reymaeker is ere-hoofdconservator van de stadscollecties Arthotèque in Mons. Françoise Eeckman is afgevaardigd bestuurder van Les Amis d’Anto-Carte.

Anto-Carte ontwikkelde een meesterschap gedragen door vakmanschap, waarbij hij zich spiegelde aan de Italiaanse renaissanceschilders. Hij was wellicht de belangrijkste bezieler van Nervia. Deze kunstenaarsgroep, met figuren als Louis Buisseret en Léon Navez, wilde jonge Waalse kunstenaars steunen die tot dan toe in de schaduw bleven van de expressionisten van Sint-Martens-Latem.

U kan de tentoonstelling in de Senaat bezoeken van maandag tot vrijdag om 14u30. U moet wel reserveren op 02/501.73.35 of info@22nov1918.be.

Fotoreportage

Anto-Carte als schepper van beelden
Coll. Belgische Senaat – Sénat de Belgique
© SABAM, 2018. © KIK-IRPA, Brussels (photo/foto).