Over vrijhandel en protectionisme. Welke perspectieven voor de wereldhandel van de 21ste eeuw ?

21/03/2018

De tegenstelling tussen vrijhandel en protectionisme duikt zowel op internationaal als Belgisch vlak terug op. Talrijk zijn de argumenten voor en tegen het protectionisme en de vrijhandel. Dit is één van de grote vraagstukken in het begin van deze 21ste eeuw. Een seminarie, georganiseerd door de Arenberg Stichting (onder de wetenschappelijke leiding van de Prof. Geoffrey Grandjean, Universiteit Luik), bood de gelegenheid daarover te debatteren.

In de loop van de geschiedenis hebben talrijke auteurs de positieve en negatieve aspecten van deze twee basisopties bestudeerd. De keuze heeft ingrijpende gevolgen op economisch, sociaal, politiek, cultureel en juridisch vlak.

Tijdens het seminarie ontwikkelden een aantal academici hun historische, politieke, economische en sociale inzichten over dit thema. Daarbij hadden zij ook oog voor concrete pistes om uit deze tegenstelling te geraken.

Het seminarie schetste een aantal pistes die kleine landen en hun ondernemingen zouden kunnen volgen in een internationale context waarin grote landen zich hoe langer hoe meer op zichzelf terugplooien.

Fotoreportage

Over vrijhandel en protectionisme. Welke perspectieven voor de wereldhandel van de 21ste eeuw ?
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat