Rondleidingen in het Federaal Parlement

Het Federaal Parlement huist in het historische Paleis der Natie. Bij een bezoek leer je meer over de werking van de Belgische democratie, de rol van de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers en de institutionele organisatie van onze Staat. Je ontdekt het prachtige gebouw, zijn kunstwerken en zijn bewogen geschiedenis. Je loopt door de zalen waar senatoren en kamerleden debatteren en stemmen over de Grondwet en andere wetten. Je woont misschien een commissievergadering of een plenaire vergadering bij.


Keuze uit verschillende rondleidingen

Hoe een rondleiding vastleggen?


Klassieke rondleiding

Bezoek het Federaal Parlement dat huist in het historische Paleis der Natie. Leer meer over de werking van de Belgische democratie, de institutionele organisatie van onze Staat en de rol van de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. Ontdek het prachtige gebouw, zijn kunstwerken en zijn bewogen geschiedenis. Wandel door de zalen waar parlementsleden debatteren en stemmen over de Grondwet en andere wetten.

Wet-wijzer

Kinderen van 10 tot 12 jaar worden senator. Tijdens een interactieve ontdekkingstocht in klasverband doorheen het gebouw ontdekken ze hoe een wet tot stand komt, debatteren ze in kleinere "commissie"-groepjes en in "plenaire vergadering" over hun wetsvoorstel, stemmen erover en keren terug naar huis met hun eigen wettekst.

Een blik op de kunstcollectie van de Senaat

De Senaat verzamelde over de jaren heen vele kunstwerken die het gebouw opluisteren. Breng een bezoek aan deze gangen en zalen en sta in bewondering voor de wandtapijten, beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en foto's van soms zeer bekende en altijd verrassende kunstenaars.

Het Parlement tijdens de "Groote Oorlog"

Wandel doorheen de zalen waar de geschiedenis zich afspeelde en langs kunstwerken die de oorlog, zijn slachtoffers en zijn helden herdenken. Ontdek de plaats waar Koning Albert I op 4 augustus 1914 aankondigde dat BelgiŽ zich krachtdadig zou verzetten tegen een inval. Word even stil in de zaal waar een Duitse militaire rechtbank burgers ter dood veroordeelde. Ontdek waar Duitse officieren aten of kantoor hielden, of waar de Duitse kapper het haar van de militairen bijknipte; Tijdens de rondleiding verneem je heel wat over het bestuur en het leven tijdens de Duitse bezetting.

Vrouwelijke kunstenaars in het Federaal Parlement

Kom 14 schilderessen en beeldhouwsters ontdekken tijdens een rondleiding in het Federaal Parlement.
meer info

Individuele bezoekers

Na afspraak per mail of telefoon kan je als individuele bezoeker aansluiten bij een groepsbezoek. Een bezoek is gratis.
Je kan je aanmelden via de bezoekersingang van de Senaat, Leuvenseweg 7 te 1000 Brussel.

Groepen

Groepen dienen hun bezoek op voorhand te reserveren. Groepsbezoeken zijn gratis en duren ongeveer 90 minuten.
Groepsbezoeken kunnen op alle dagen van de week worden georganiseerd, behalve op zon- en feestdagen, telkens om 10, 11, 14 en 15 uur.
Groepen betreden het gebouw langs de bezoekersingang van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Leuvenseweg 13 te 1000 Brussel.

Een rondleiding vastleggen

Een rondleiding kan worden gereserveerd bij:

Léon Tombal
SENAAT - Protocol, Onthaal & Communicatie
Natieplein 1
1009 Brussel
tel. 02/501.73.55
fax 02/501.74.14
[email protected]

Daarna vul je het elektronisch formulier in om je aanvraag te bevestigen.

Download de infofolder (pdf)

 

Een voorsmaakje: virtuele rondleiding

Virtuele rondleiding door de Senaat