5-50COM

5-50COM

Commission des Affaires sociales

Annales

MARDI 22 MARS 2011 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de M. Huub Broers à la vice-première ministre et ministre des Affaires sociales et de la Santé publique sur «le transfert d'une ambulance de Herstal à Liège» (nº 5-365)

De heer Huub Broers (N-VA). - Door een reorganisatie van de hulpdiensten in opdracht van de FOD Volksgezondheid is de ziekenwagen van Herstal sinds 1 maart overgeplaatst naar de stad Luik. Dat heeft als gevolg dat er nog slechts één ambulance beschikbaar is voor de zone Herstal.

Op basis van welke redenen is die beslissing tot stand gekomen?

Vindt de minister niet dat er zodoende een veel te grote zone ongedekt blijft: van Herstal tot aan Voeren en de Nederlandse grens, een reeks grote bedrijven in en rond Visé, de groeve van Hallembaye, de gemeenten Oupeye, Visé en de volledige Jekervallei?

Dient die beslissing niet te worden aangepast teneinde de veiligheid van de inwoners en de bezoekers in die streek te kunnen garanderen?

Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie. - Mijn administratie heeft in de loop van 2010 veel onderbrekingen vastgesteld in de 100-wachtdienst van de ziekenwagendiensten van het Rode Kruis van Luik en in mindere mate ook van Herstal. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan personeel bij het Rode Kruis, dat te weinig mensen heeft om ziekenwagens in Herstal en in Luik te laten uitrijden. Door de immobilisering van 100-wagens zit het centrum van Luik zonder dekking voor dringende medische Hulp (DMH), in tegenstelling tot de zone van Herstal en omliggende zones, die door het paramedisch interventieteam (PIT) van het André Renardziekenhuis gedekt blijven.

De door de gewestelijke verantwoordelijken van het Rode Kruis en het bureau van de Commissie Dringende Medische Hulpverlening voorgestelde oplossingen om beter aan de behoeften van de bevolking van de streek te beantwoorden, bestonden uit: ten eerste, een reorganisatie van de beschikbare middelen van het Rode Kruis met een sluiting van het vertrekpunt van ziekenwagens in Herstal, ten tweede, de voortzetting van de samenwerking tussen het Rode Kruis en het PIT van Herstal, dat de PIT-activiteit en ziekenwagens van de streek voor zijn rekening zal nemen en tot slot, de andere middelen van het Rode Kruis op de stad Luik richten.

Die oplossing werd aanvaard, rekening houdend met het advies van de geraadpleegde deskundigen dat één vertrekpunt van ziekenwagens zal volstaan om de opdrachten te vervullen die voorheen door het PIT en de ziekenwagens van Herstal werden uitgevoerd.

De emoties en de hevige reacties op de beslissing om het vertrekpunt van ziekenwagens in Herstal te sluiten lieten mij evenwel niet onberoerd. Daarom nodigde ik de veldwerkers uit op een vergadering op 24 februari jongstleden om hun een alternatief voorstel te doen waarbij het Rode Kruis een vertrekpunt van ziekenwagens in de streek van Herstal zou garanderen en ook de dekking door 100-ziekenwagens van het centrum van Luik, door de oprichting van een PIT met basis in het Citadelziekenhuis. De veldwerkers bespreken momenteel dit voorstel. Het Rode Kruis heeft aanvaard het vertrekpunt van ziekenwagens in Herstal ondertussen open te houden.

De heer Huub Broers (N-VA). - We zullen afwachten wat de verdere gesprekken opleveren.