4-115

4-115

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 11 MAART 2010 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Lieve Van Ermen aan de minister van Justitie en aan de minister van Binnenlandse Zaken over «drugshonden» (nr. 4-1558)

De voorzitter. - De heer Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie, antwoordt.

Mevrouw Lieve Van Ermen (LDD). - Onmiddellijk nadat de heer Peterson het INCB-rapport aan het Europees Parlement is komen voorstellen, heb ik hem persoonlijk ontmoet en hem onder andere gevraagd hoeveel drugshonden er in Zweden zijn. Het zijn er 220 voor ongeveer 9 miljoen inwoners. Ze worden op zeer regelmatige basis ingezet bij drugsbestrijding.

Hoeveel drugshonden telt België? Hoeveel kost de opleiding van dergelijke honden? Waar en wanneer worden ze ingezet? Ziet de minister het aantal drugshonden in de toekomst toenemen om zo de drugsbestrijding efficiënter te doen verlopen? Zo ja, in welk budget voorziet de minister hiervoor? Zo neen, welke alternatieven biedt de minister voor een betere drugsbestrijding op korte termijn?

De heer Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie. - Ik lees het antwoord van de minister.

De federale politie beschikt nu over 18 drugshondenteams (een hond en een begeleider) waarvan twee passieve drugshondenteams.

De lokale politie beschikt ook over drugshondenteams, maar op de teams die bij de federale politie werden gevormd na, hebben we geen duidelijk beeld van het aantal teams in België. Hiervoor zouden alle 196 politiezones moeten worden bevraagd, hetgeen binnen het bestek van deze vraag niet mogelijk is. Ik kan wel zeggen dat vier drugshondenteams van de lokale politie hun opleiding binnen de federale politie hebben gevolgd en werden erkend. Drie andere teams van de lokale politie zijn momenteel in opleiding bij de Dienst Hondensteun van de federale politie.

Wat de kosten betreft, kan ik volgende schatting geven. De aankoop en de dierenzorg voor de hond kosten ongeveer 3200 euro. Daarnaast moet ook het loon van de opleider in de kostprijs worden verrekend. Aangezien een opleider voor meer dan één hond tegelijkertijd zorgt, is het moeilijk hier een concreet getal op te plakken.

De drugshonden van de federale politie worden ten voordele van de lokale en federale politiediensten over het hele grondgebied ingezet. Ze worden dag en nacht ingezet, alle dagen van het jaar, en er bestaat een doorlopende dienst voor dringende steunaanvragen.

De twee passieve drugshondenteams van de federale politie worden gepland ingezet ten voordele van dezelfde diensten. De meeste van hun interventies gebeuren in gevangenissen, stations, luchthavens, scholen, op festivals, ...

Het is aan de lokale politiekorpsen en de federale politie om voorstellen te formuleren naargelang van de behoeften.

Mevrouw Lieve Van Ermen (LDD). - Er is iets wat mij intellectueel stoort: hoe is het mogelijk dat er twee drugsdoden vallen in een gevangenis? Hoe is het mogelijk dat drugsverslaafden in de gevangenis drugs blijven gebruiken? De aanvoer van drugs gaat gewoon door.

Dat wijst erop dat er iets fout loopt. Vooral wanneer blijkt dat een derde van de niet-gebruikers in de gevangenis drugsverslaafden worden. Er is natuurlijk een osmose tussen de maatschappij en de gevangenis. Osmose doet denken aan de celleer. Men moet in dat geval de permeabiliteit van de cel meer defensief bewaken. In dit geval doet men dat met drugshonden. Men moet er veel meer inzetten in de gevangenissen. Ik ben nieuwsgierig naar meer details daarover.