Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-87

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Vraag nr. 3-6262 van de heer Vandenberghe H. d.d. 9 november 2006 (N.) :
Alcoholvergiftigingen.

In West-Rusland zijn sinds augustus 2006 44 personen gestorven als gevolg van een alcoholvergiftiging. Ruim 900 personen liepen een alcoholvergiftiging op.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen :

1. Hoeveel personen liepen in ons land de voorbije 10 jaar een alcoholvergiftiging op ?

2. Hoeveel personen stierven uiteindelijk ten gevolge van deze vergiftiging ?

Antwoord : 1. Bij een alcoholvergiftiging is de concentratie alcohol in het bloed — en daarmee ook in de hersenen — zeer hoog. Een concentratie van 4 promille (4 g/l), wat ongeveer overeenkomt met meer dan twintig glazen alcohol in een paar uur tijd, kan bewusteloosheid veroorzaken en een concentratie van 5 promille (5 g/l) zelfs coma. Het zenuwstelsel kan dan zo sterk verdoofd worden met de dood als gevolg te wijten aan verlamming van het ademhalingscentrum.

Volgens de gegevens van de gezondheidsenquêtes, uitgevoerd in 1997, 2001 en 2004, drinkt bijna 20 % van de Belgen minstens één keer per maand zes of meer glazen alcohol per dag.

Deze gegevens en gedetailleerde analyses zijn te vinden op de interactieve website van de gezondheidsenquête : http://www.iph.fgov.be/epidemio/hisia.

2. In de periode 1987 tot en met 1997 zijn er in België 59 personen gestorven aan een alcoholvergiftiging (ICD-9=E860). Dit is een gemiddelde van vijf personen per jaar wat overeenkomt met een sterftecijfer van 0,05/100 000 inwoners. In 1994 was het aantal doden door alcoholvergiftiging het hoogst, namelijk twaalf.

Ook de sterftecijfers voor België kunnen in detail interactief geanalyseerd worden op deze website : http://www.iph.fgov.be/epidemio/spma/.

Sindsdien zijn er jammer genoeg geen oorzaakspecifieke sterftecijfers meer beschikbaar voor België; de laatste gegevens voor het hele land dateren van 1997. We observeren inderdaad een belangrijke vertraging in de verwerking van de bevolkingsgegevens, zowel bij de algemene directie Statistiek en economische informatie als bij de Franse Gemeenschap.