Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-87

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Vraag nr. 3-5988 van mevrouw Jansegers van 12 oktober 2006 (N.) :
Cocaïnegebruik en -verslaving. — Opnames in ziekenhuizen.

Volgens een artikel verschenen in het tijdschrift Alfabeta van de Universiteit Antwerpen (nr. 68, p. 1) is van 2000 tot en met 2003 het aantal opnames in ziekenhuizen met betrekking tot cocaïnegebruik en -verslaving jaarlijks met gemiddeld 18 % gestegen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Bevestigt de geachte minister deze cijfers en kan hij dit eveneens uitdrukken in absolute getallen en opsplitsen volgens de gewesten ? Wat is bovendien de evolutie gedurende de laatste jaren, zowel absoluut als procentueel per gewest ?

2. In hoeveel van deze gevallen eindigde een opname met een dodelijke afloop ? Graag ontving ik een jaarlijks overzicht per gewest.

3. Welke kosten heeft dit met zich meegebracht aan uitgaven voor de sector van de gezondheidszorg ? Graag ontving ik deze gegevens eveneens opgesplitst per jaar en per gewest.

4. Overweegt de regering maatregelen inzake haar drugsbeleid om aan deze uiterst zorgwekkende evolutie een einde te maken ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

1. Uit de gegevens van de MKG (Minimale Klinische Gegevens) en MPG (Minimale Psychiatrische Gegevens) blijkt dat van 2000 tot 2003 er in de algemene en psychiatrische ziekenhuizen samen jaarlijks een gemiddelde stijging van 25 % was voor het aantal verblijven met als primaire diagnose misbruik of afhankelijkheid van cocaïne.

Nationaal betrof het aantal verblijven met afhankelijkheid of misbruik van cocaïne als primaire diagnose van 2000 tot 2003 respectievelijk 280, 360, 405 en 542. Dit kwam overeen met stijgingen van 29 %, 13 % en 34 % over de jaren heen.

In het Vlaams Gewest betroffen de absolute aantallen 174, 217, 254 en 302, wat overeenkomt met een jaarlijkse stijging van 25 %, 17 % en 19 %.

In het Waals Gewest ging het om 82, 123, 117 en 167 verblijven, respectievelijk een stijging van 50 %, een daling van 5 % en een stijging van 43 %.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 24, 20, 34 en 73 verblijven geregistreerd, wat een daling betekent van 17 %, en daarna een stijging van 70 % en 114 %.

2. Slechts 1 van de verblijven eindigde met dodelijke afloop. Dit gebeurde in 2001 in het Waals Gewest, en het betrof een onverwachte natuurlijke dood.

3. Omwille van de verschillende types verblijven, met een verschillende gemiddelde verblijfsduur, is het in deze context niet geldig om de uitgaven per gewest weer te geven. Een schatting van de nationale uitgaven voor de sector voor de verblijven met cocaïnemisbruik of -afhankelijkheid als primaire diagnose kan daarentegen wel gemaakt worden voor het jaar 2003. Deze schatting is berekend aan de hand van de gemiddelde verblijfsduur en ligdagprijs voor dat jaar.

Voor het jaar 2003 is de geschatte kost 2 293 213 euro.

4. In het kader van mijn bevoegdheden financier ik sinds 2002 verschillende pilootprojecten die de opvang moet optimaliseren van personen die in crisis verkeren ten gevolge van een gebruik van een psychoactief middel, zoals cocaïne. Deze projecten ressorteren goede resultaten wat betreft bereik van de doelgroep en inbedding in een ruim netwerk van zorginstellingen.

Om een beter epidemiologisch beeld te krijgen van de behandelingen voor dit soort problematieken heb ik onlangs een akkoord gesloten met mijn collega ministers die bevoegd zijn voor gezondheidsmateries. Dit akkoord bevat afspraken over de specifieke registraties die moeten doorgevoerd worden door ziekenhuizen, centra, en dergelijke meer. Op deze manier zal deze doelgroep beter in kaart kunnen worden gebracht.

Daarnaast maak ik vanaf dit jaar jaarlijks 3 000 000 euro vrij voor een Fonds ter bestrijding van de verslavingen. Dit Fonds kan verschillende initiatieven ter bestrijding van de verslavingen financieren, waaronder informatieverstrekking over de mogelijke schadelijke gevolgen van cocaïnegebruik en verbetering van de opvang voor deze doelgroep. Een begeleidingscomité, waarin onder meer verschillende verslavingsexperts zullen worden opgenomen, zal waken over de kwaliteit van de projecten.

Ik hoop op deze manier te kunnen bijdragen aan de vermindering van de gezondheidsschade die wordt veroorzaakt door het gebruik van dergelijke producten.