Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-82

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eersteminister en minister van Justitie

Vraag nr. 3-5676 van mevrouw De Roeck van 14 juli 2006 (N.) :
Discrete bevallingen. — Anonieme bevallingen. — Mededeling van de afstamming aan het kind.

Het is in ons land momenteel wettelijk niet toegestaan om anoniem of « discreet » te bevallen. Heel sporadisch wordt nog een baby te vondeling gelegd, maar vrouwen die in geen geval willen erkend worden als moeder, wijken voor hun bevalling uit naar Frankrijk of andere landen waar de wet een anonieme of discrete bevalling wel voorziet.

Nochtans bracht het Raadgevend Comité voor bio-ethiek reeds op 12 januari 1998 een advies uit waarin een wetswijziging bepleit werd. Sinds 2002 is het nu ook in Frankrijk mogelijk om in bepaalde gevallen je ouders op te sporen, zelfs voor wie geboren is vóór de wetswijziging. Dit komt tegemoet aan de existentiële wens van kinderen om hun afkomst te kennen. Maar tegelijk moet ook de moeilijke situatie waarin sommige zwangere vrouwen zich bevinden erkend worden. Vooral allochtone meisjes lopen het gevaar gestigmatiseerd te worden vanwege hun zwangerschap. Een zo discreet mogelijke bevalling is dan een uitweg.

De regering zou een principeakkoord bereikt hebben om het absolute verbod op anonieme bevallingen op te heffen. Er zou een vorm van discreet bevallen mogelijk gemaakt worden, waarbij de gegevens van de moeder enkel aan een speciale commissie zouden meegedeeld worden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Wordt anoniem bevallen mogelijk gemaakt of is er enkel een regeling uitgewerkt voor discreet bevallen ?

2. Bevat het ontwerp een bepaling omtrent de (uiterst beperkte) praktijk van de vondelingenschuif ?

3. Onder welke voorwaarden zal een minderjarig kind via zijn voogd kennis kunnen krijgen van gegevens over zijn moeder ? Welke gegevens zullen ter beschikking worden gesteld ? Is de regeling anders als de aanvraag uitgaat van handelingsbekwame, meerderjarige kinderen ?

4. Is er ook een regeling uitgewerkt voor de « anonieme vader » ?

5. Wordt de aanvraag van het kind tot het achterhalen van de afstamming ook ingewilligd wanneer de ouder inmiddels overleden is ?

Antwoord : Er moet in de eerste plaats worden onderstreept dat over het voorontwerp van wet betreffende de bevalling in discretie nog overleg moet worden gepleegd tussen de betrokken regeringsleden, overeenkomstig de beslissing van de ministerraad van 23 juni 2006.

Deze tekst zou dus nog kunnen worden aangepast op grond van de uitkomst van dat overleg.

1. De doelstelling is om vrouwen de mogelijkheid te bieden te bevallen zonder dat de afstamming van moederszijde wordt vastgesteld en zonder dat hun identiteit wordt onthuld, waarbij aan het kind evenwel de mogelijkheid wordt gelaten de identiteit van zijn biologische moeder te kennen zodra het meerderjarig is. Het beoogt bijgevolg in ons recht de mogelijkheid in te voeren om discreet te bevallen, niet om anoniem te bevallen.

2. Het voorontwerp van wet bevat geen enkele bepaling tot regeling van het verschijnsel « vondelingenschuif ». Dat verschijnsel is overigens gegroeid in Duitsland en doet zich slechts weinig voor in ons land (cf. Bibliotheek van het Federaal Parlement, De anonieme bevalling, dossier nr. 98 van 20 juni 2005).

3. Het in discretie geboren kind kan, zelfs als het minderjarig is, toegang krijgen tot de niet-identificerende informatie inzake zijn biologische moeder. De niet-identificerende gegevens hebben betrekking op de omstandigheden van tijd en plaats van geboorte, met weglating van de naam en het adres van de inrichting of de plaats van geboorte, en enig ander niet-identificerend gegeven dat de in discretie bevallen vrouw nuttig acht mee te delen.

Ingeval het in discretie geboren kind minderjarig is, moeten de verzoeken om toegang tot de niet-identificerende informatie door de persoon of personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of door zijn voogd worden gericht aan het orgaan dat ermee wordt belast deze gegevens te bewaren.

De identiteit van de ouders van het in discretie geboren kind zal evenwel toegankelijk zijn voor het kind zodra het meerderjarig is, of voor zijn afstammelingen indien het overleden is. In tegenstelling tot het Franse recht kan de biologische moeder van het kind zich niet verzetten tegen de mededeling van deze informatie, maar wordt zij wel ingelicht over de door het kind ondernomen stappen.

4. In het ontwerp van wet wordt de bevalling in discretie slechts in overweging genomen als de afstamming van vaderszijde niet is vastgesteld. Ingeval de vader het kind erkent en de afstamming van vaderszijde wordt vastgesteld, wordt de discretie over de identiteit van de biologische moeder opgeheven.

5. Het in discretie geboren kind heeft de mogelijkheid, zodra het meerderjarig is geworden, om zijn ouders te kennen onder de hoger omschreven voorwaarden, zelfs in geval van overlijden van de biologische moeder en/of vader.