Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-78

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Volksgezondheid

Vraag nr. 3-5554 van de heer Mahoux d.d. 27 juni 2006 (Fr.) :
Rechten van de patiënt. — Ombudsfunctie zoals omschreven in de wet van 22 augustus 2002.

Artikel 7 en volgende van het koninklijk besluit van 1 april 2003 regelen de samenstelling en de werking van de Federale Commissie « Rechten van de patiënt », opgericht bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt.

De ombudsdienst wordt opgericht bij de FOD Volksgezondheid, DG1.

Volgens de opmerkingen van de Nationale Raad van de Orde der geneesheren rijzen er problemen met betrekking tot de ombudsfunctie.

Zo zou volgens de Orde de functie nauwelijks bestaan voor de ambulante sector en zouden er leemtes zijn in een aantal ziekenhuizen.

Er zijn eveneens opmerkingen over het beroepsgeheim van de ombudsfunctie.

Beschikt u over een evaluatie of over specifieke inlichtingen over de concrete toestand van die bemiddelingsfunctie zoals omschreven in de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

Er werden de nodige initiatieven genomen opdat elke patiënt, met inbegrip van de ambulante patiënt, zijn klachtrecht bij schending van zijn rechten zoals opgenomen in de wet betreffende de rechten van de patiënt, daadwerkelijk kan uitoefenen. Voor de ziekenhuizen werd een specifieke lokale ombudsfunctie uitgewerkt vanuit de gedachte dat daar het meest klachten zouden rijzen (idem voor samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten). De patiënt die een klacht wenst neer te leggen tegen een beroepsbeoefenaar die niet in dergelijke instellingen werkzaam is, zoals de ambulante patiënt, kan terecht bij de Federale Ombudsdienst die een residuaire bevoegdheid heeft op het vlak van het klachtrecht. Zowel de lokale ombudsfuncties als de Federale Ombudsdienst functioneren, mits een aantal kleine bijsturingen, naar behoren. Wat betreft de lokale ombudsfuncties zullen er meer garanties met het oog op een onafhankelijke bemiddeling worden ingebouwd. Teneinde de Federale Ombudsdienst beter in staat te stellen haar taak, dus ondermeer ten aanzien van ambulante patiënten, te vervullen werd de wetgeving terzake recent gewijzigd. Meerbepaald werd voorzien dat de FOD Volksgezondheid de continuïteit van de werking van deze dienst moet garanderen bijvoorbeeld indien de ombudspersonen afwezig zijn.

Eveneens is bepaald dat de voorzitter van de FOD Volksgezondheid onder zijn personeelsleden personen, voltijds of deeltijds, kan aanduiden die dan deel uitmaken van de Federale Ombudsdienst en eveneens de bemiddelingsopdracht kunnen uitoefenen.