Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-77

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Vraag nr. 3-5008 van mevrouw Van dermeersch d.d. 2 mei 2006 (N.) :
Criminaliteit. — Ziekenhuizen.

Volgens de Gazet van Antwerpen van 20 maart 2006 is het aantal door de politie geregistreerde delicten in ziekenhuizen en poliklinieken in de periode 2000-2004 met een kwart gestegen van 4 034 tot 4 966 per jaar.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Zijn deze gegevens correct ?

2. Kan u mij voor 2005 het aantal geregistreerde delicten in ziekenhuizen en poliklinieken geven ?

Is het mogelijk een uitsplitsing te maken volgens categorie (bijvoorbeeld diefstal, doodslag, slagen en verwondingen, enzovoort) ?

3. Wat onderneemt de geachte minister om dit te verhelpen ?

Antwoord : Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1. De door senator Van dermeersch geciteerde cijfers uit de Gazet van Antwerpen van 20 maart 2006 stemmen overeen met de politiecijfers.

2. Als antwoord op de vraag naar het aantal geregistreerde delicten in 2005 met uitsplitsing volgens categorie, kan ik de cijfers geven voor het eerste semester van 2005 (gegevens van de directie Nationale Gegevensbank van de federale politie) :

Diefstal en afpersing2107
Openbare dronkenschap236
Misdrijven tegen de lichamelijke integriteit214
Misdrijven tegen de openbare veiligheid145
Gewelddadige misdrijven tegen eigendom114
Bedrogmisdrijven tegen de eigendom105
Misdrijven tegen gezag van de overheid84
Misdr. tegen andere morele waarden en gevoelens53
Vreemdelingenwetgeving38
Misdrijven tegen de openbare trouw32
Verdovende middelen31
Bescherming personen15
Overtreding15
Wapens en springstoffen14
Bevolkingsregister9
Jeugdbescherming7
Misdrijven tegen de familie4
Misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid4
Misdrijven tegen de seksuele moraal4
Volksgezondheid3
Identiteitskaart2
Informaticacriminaliteit2
Onwettige uitoefening van het openbaar gezag2
Economische wetgeving1
Handelspraktijken1
Milieu1
Misdrijven tegen het juridisch statuut van het kind1

Totale som : 3 244 geregistreerde feiten met bestemming plaats « ziekenhuis/polikliniek » op nationaal niveau, voor het 1e semester van 2005.

3. Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar het antwoord op schriftelijke vraag nr. 3-1487 van 16 maart 2006 van de heer Hugo Vandenberghe over « de veiligheid in ziekenhuizen » (Vragen en Antwoorden nr. 3-32, blz. 2248).

De FOD Binnenlandse Zaken subsidieert en ondersteunt verschillende lokale projecten rond ziekenhuiscriminaliteit door middel van acties in de veiligheids- en preventiecontracten (bijvoorbeeld in Gent en Charleroi).

De publicatie van het handboek « Geïntegreerde criminaliteitspreventie in ziekenhuizen » is daar een voorbeeld van. Dit handboek werd door mijn administratie vertaald en digitaal ter beschikking gesteld voor alle geïnteresseerden in het fenomeen ziekenhuiscriminaliteit en de uitbouw van een doeltreffend preventiebeleid.

Gelet op de omvang van het handboek en om het praktisch toegankelijker te maken voor de gebruiker heeft mijn administratie het handboek gesynthetiseerd. Het is de bedoeling deze gesynthetiseerde versie van het handboek ten dienste te stellen van het doelpubliek, meer bepaald ziekenhuizen, preventiewerkers, politiemensen en iedereen die beslissingen moet nemen op het vlak van ziekenhuisveiligheid en een preventiebeleid moet uitbouwen.

Verder is het de bedoeling de integrale en geïntegreerde aanpak van dit fenomeen verder te zetten, zoals overeengekomen in de werkgroep « ziekenhuiscriminaliteit » tussen mezelf en m'n collega de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Belangrijk is nu in eerste instantie meer inzicht te krijgen in het fenomeen « ziekenhuiscriminaliteit » (via een degelijk registratiesysteem) teneinde het probleem op een efficiëntere wijze te kunnen aanpakken via een sensibilisatie- en informatiecampagne.

Naast dit alles stellen mijn diensten tevens hun expertise terzake ter beschikking om (lokale) initiatieven op te volgen en te ondersteunen.

Ik wens ook nog te wijzen op de rol van de bewakingssector. Vandaag beschikken reeds heel wat ziekenhuizen over een interne bewakingsdienst, bestaande uit professionele bewakingsagenten.

Ik wens eveneens te verwijzen naar het projectvoorstel van mijn collega, de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, waarbij wordt nagegaan hoe in het kader van het generatiepact vanuit de federale regering ondersteuning kan verleend worden aan ziekenhuizen die een interne bewakingsdienst overwegen.

De inzet van professionele veiligheidsagenten kan bijdragen tot de bestrijding van de ziekenhuiscriminaliteit, maar dit moet gekaderd worden binnen een meer globale aanpak. Ik denk hier bijvoorbeeld ook aan infrastructurele maatregelen, een betere registratie van incidenten in ziekenhuizen en een sensibiliserings- en informatiecampagne zowel naar ziekenhuisdirecties en ziekenhuispersoneel als naar de patiënten en bezoekers toe.