Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-69

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen Gelijke Kansen

Vraag nr. 3-5164 van mevrouw Hermans d.d. 22 mei 2006 (N.) :
Partnergeweld. — Rol van de huisarts.

Na een bescheiden bijscholing kunnen huisartsen mishandeling van vrouwen veel beter herkennen. Tijdens de huisartsenopleiding zou daar veel meer aandacht naar moeten gaan, aldus de Nederlandse huisarts en onderzoeker Sylvie Lo Fo Wong.

Gemiddeld heeft één op de vijf vrouwen in haar relatie ooit te maken gehad met eenzijdig geweld. Één op de negen maakt nu nog geweld mee, zo valt op te maken uit de pers.

Uit het Nederlandse onderzoek dat de arts Lo Fo Wong voerde en waarmee ze in het najaar zal promoveren, blijkt dat de dokter een rol van betekenis kan spelen in de situatie van mishandelde vrouwen. Met een training van slechts anderhalve dag kunnen enorme verbeteringen worden bereikt. Na de training herkennen artsen 4,5 keer zo veel gevallen van mishandeling.

« Er moet wat veranderen, niet overmorgen maar nú. », aldus onderzoeker Lo Fo Wong. Na die korte training weet de arts op welke signalen hij moet letten en doorvragen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Gaat u akkoord met de stelling dat in de strijd tegen het partnergeweld de huisarts een sleutelrol vervult en kunt u aangeven welke beleidsmaatregelen u vanuit uw bevoegdheid hebt genomen om de huisarts hierin te ondersteunen ? Meent u dat deze volstaan ?

2. Wat vindt u van het voorstel van de Nederlandse onderzoeker om de huisartsen een opleiding te laten volgen van anderhalve dag teneinde de gevallen van partnergeweld beter op te sporen, gezien de bemoedigende resultaten in Nederland ?

3. Wordt er een bijkomende opleiding in partnergeweld overwogen door uw diensten en kunt u deze maatregelen uitvoerig bespreken en aangeven wanneer deze in voege treden ? Kunt u uitvoerig aangeven — mocht u geen maatregelen treffen inzake de bijkomende opleiding voor de artsen omtrent partnergeweld — waarom u deze mening is toegedaan ?

Antwoord : 1. In de strijd tegen het partnergeweld is de medische sector en de huisarts in het bijzonder inderdaad onontbeerlijk. De huisarts is vaak één van de vertrouwenspersonen die een cruciale rol kunnen spelen in de aanpak van het partnergeweld.

Op de Interministeriële Conferentie van 8 februari 2006 werd het Nationaal Actieplan inzake de strijd tegen het partnergeweld goedgekeurd. Dit is een samenwerking tussen de verschillende federale ministers en de ministers van de gemeenschappen en gewesten.

Zo heeft de federale minister van Volksgezondheid zich onder andere geëngageerd tot het nemen van een aantal maatregelen inzake het sensibiliseren van huisartsen en in samenwerking met de minister van Justitie tot het verbeteren van specifieke juridische maatregelen voor de medische wereld om het partnergeweld zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen coördineert dei uitwerking van de acties binnen het Nationaal Actieplan via een interdepartementale werkgroep. Voor elke actie werd ook een evaluatie voorzien.

2. Het sensibiliseren en vormen van huisartsen rond de problematiek van het partnergeweld is noodzakelijk. Zowel het herkennen van signalen als de verdere aanpak vereist specifieke kennis. Wat betreft de mogelijkheden over de precieze invulling van de duur en inhoud van de opleiding moet overleg gepleegd worden met de sector zelf, maar het voorstel van de Nederlandse onderzoeker is een uitstekend uitgangspunt.

3. Er wordt in elk geval op toegezien dat de maatregelen in het kader van het Nationaal Actieplan uitgevoerd worden. Sensibiliseren en vormen van huisartsen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit en zal verder gevolgd en besproken worden binnen de interdepartementale werkgroep.