Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-68

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid

Vraag nr. 3-3070 van mevrouw Hermans d.d. 20 juli 2005 (N.) :
Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). — Classificatie in de index van ziekten en diagnoses. — Toepassing door privé-verzekeringsmaatschappijen.

Patiënten die aan het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) lijden, hebben het vaak moeilijk met de erkenning van hun invaliditeit door de diensten van het RIZIV. Ook de privé-verzekeringsmaatschappijen zetten CVS-patiënten in de kou. Toch is CVS sinds 1994 door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als een neurologische ziekte. Zo staat het in de ICD 10, de index van ziekten en diagnoses, die sinds 1999 wereldwijd van kracht is.

In zijn vorige jaarverslag klasseerde het RIZIV echter CVS nog altijd als neurasthenie, een vage psychiatrische term die uit de negentiende eeuw dateert. Het RIZIV beroept zich daarvoor op de ICD 9, een sterk verouderde versie van de index van ziekten.

Naar aanleiding van mijn mondelinge vraag nr. 3-661 aan de minister van Sociale zaken en Volksgezondheid gaf de geachte minister aan dat de ICD 10 in de loop van 2005 wordt geďmplementeerd voor alle nieuwe invaliditeitsdossiers, alsook voor de omvorming van de ICD 9 naar de ICD 10 in het huidige bestand van invaliden (Parlementaire Handelingen, Senaat, nr. 3-108 van 21 april 2005, blz. 31-32).

Tot op heden gebruiken de privé-verzekeringsmaatschappijen de oudere classificatie van het RIZIV als argument om verzekerden met een polis gezondheidszorg, hospitalisatieverzekering of gewaarborgd inkomen, uitkeringen te ontzeggen.

Om hun rechten af te dwingen zijn CVS-patiënten gedwongen lange en dure gerechtelijke procedures te voeren. In zijn antwoord van 18 augustus 2004 achtte het RIZIV het niet aanvaardbaar dat privé-verzekeringsmaatschappijen zich baseren op de voormelde elementen om gerechtvaardigde aanvragen te weigeren.

Het verheugt mij dat het RIZIV vanaf dit jaar de ICD 10 toepast.

De geachte minister gaf tevens in zijn antwoord aan om de problemen, waarbij privé-verzekeringsmaatschappijen een rol spelen, aan u voor te leggen.

Bijgevolg ontving ik graag een antwoord op de volgende vragen :

1. Acht de geachte minister het aanvaardbaar dat privé-verzekeringsmaatschappijen de oudere classificatie van het RIZIV als argument gebruiken om verzekerden met een polis gezondheidszorg, hospitalisatieverzekering of gewaarborgd inkomen uitkeringen te ontzeggen ? Zo neen, welke concrete maatregelen zal hij treffen en wat is de timing ? Zo ja, kan hij dit uitvoerig toelichten ?

2. Heeft hij, aangezien hij toezicht houdt op de verzekeringssector, reeds aan de privé-verzekeringsmaatschappijen meegedeeld dat betreffende CVS vanaf heden de nieuwe classificatie (ICD 10) wordt toegepast voor alle bestaande en nieuwe invaliditeitsdossiers ? Zo ja, wanneer werd dit meegedeeld en aan wie ? Zo neen, is hij bereid dit te communiceren aan de verzekeringssector ?

Antwoord : Hierbij heb ik de eer het geachte lid de volgende elementen van antwoord mede te delen.

1. De verzekeraars passen de algemene en de bijzondere voorwaarden van hun verzekeringsovereenkomsten toe. In geval de verzekerden met deze toepassing niet akkoord gaan kunnen zij een beroep doen hetzij op de diensten van de ombudsman der verzekeringen, hetzij op de rechter.

2. Het behoort niet tot de opdracht van de minister van Economie om wijzigingen in de werking van het RIZIV aan de verzekeringssector mede te delen. Ik herinner het geachte lid er overigens aan dat binnen Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, de bestendige commissie van « Adviserende Artsen-Verzekeraars » van nabij de evoluties binnen de ziekte- en invaliditeitsverzekering opvolgt.