Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-68

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eerste minister en minister van Justitie

Vraag nr. 3-4745 van de heer Willems d.d. 31 maart 2006 (N.) :
Soft- en harddrugs. — Inbeslagname.

Regelmatig slagen de parketten en politiediensten er in hoeveelheden soft- en harddrugs in beslag te nemen. Dit gaat om kleine hoeveelheden bij dealers en gebruikers. Af en toe worden ook grote hoeveelheden in beslag genomen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Welke hoeveelheden soft — en harddrugs werden in 2004 en 2005 in beslag genomen ?

2. Wat gebeurt er met de in beslag genomen goederen ? Worden deze in beslag genomen goederen opgeslagen of vernietigd ?

3. Hoeveel in beslag genomen drugs wordt momenteel opgeslagen ?

Antwoord : Ik kan u meedelen dat het openbaar ministerie niet beschikt over geïnformatiseerde statistieken die de mogelijkheid bieden op dergelijke vragen te antwoorden, aangezien het computersysteem van de parketten van eerste aanleg de hoeveelheden drugs die in het kader van de strafdossiers in beslag worden genomen, niet registreert.

Teneinde toch te proberen een antwoord te geven op uw vraag, hebben mijn diensten informatie ingewonnen bij het Centraal Orgaan voor de inbeslagneming en de verbeurdverklaring. Dit orgaan heeft geantwoord dat zijn werkingsgebied wettelijk beperkt is tot de verwerking van de « vermogensbestanddelen » en dat het zelf niet beschikt over gegevens met betrekking tot de hoeveelheden in beslag genomen of opgeslagen drugs.

Vervolgens hebben mijn diensten een verzoek om informatie gericht aan de centrale dienst Drugs van de directie Strijd tegen criminaliteit inzake personen.

Deze dienst van de federale politie heeft ons de onderstaande cijfers bezorgd, met de volgende opmerkingen :

1. De cijfers met betrekking tot het jaar 2004 zijn de cijfers die aan de Verenigde Naties zijn bezorgd voor hun jaarverslag inzake verdovende middelen. De cijfers hebben betrekking op de inbeslagnemingen door de politie en de douane.

2. Voor het laar 2005 zijn enkel voorlopige cijfers beschikbaar, die alleen betrekking hebben op die inbeslagnemingen door de politie. De cijfers inzake de inbeslagnemingen door de douane werden nog niet meegedeeld.

2004
Soort drugIn beslag genomen hoeveelheidAantal inbeslagnemingen
Cannabis planten67 814 planten388
Marihuana3 854 kg16 400
Hasjiesj39 921 kg6 378
Cocaïne3 522 kg2 880
Amfetamines2 540 kg4 734
LSD1000 dosissen34
Khat2 049 kg91

2005
Soort drugIn beslag genomen hoeveelheidAantal inbeslagnemingen
Cannabis planten83 113 planten456
Marihuana525 kg21 204
Hasjiesj1 419 kg4 112
Cocaïne3 238 kg2 104
Amfetamines946 kg3 964
LSD
Khat70 kg54

De in beslag genomen drugs worden meestal bewaard ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg als overtuigingsstuk, in afwachting van een definitieve rechterlijke beslissing ten gronde, in het kader van het dossier waarin de inbeslagnemingen zijn uitgevoerd. Na verbeurdverklaring op bevel van de strafrechter worden de verdovende middelen vernietigd.

Wanneer de persoon bij wie de verdovende middelen in beslag zijn genomen, ermee instemt vrijwillig afstand ervan te doen ten behoeve van de Staat, mag de vernietiging worden bevolen voordat een rechterlijke beslissing is gewezen. Dit is ook het geval ingeval het ernaar uitziet dat de procedure tot sepot zal leiden.

Het komt ook voor dat de drugs zo snel mogelijk na de inbeslagneming worden vernietigd, zonder te wachten op en rechterlijke beslissing ten gronde. In dat geval kan een monster worden genomen als overtuigingsstuk en ter griffie worden neergelegd.

Kleine hoeveelheden verdovende middelen mogen eveneens worden toevertrouwd aan de politiediensten voor didactische of wetenschappelijke doeleinden.

Ten slotte zou er in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen een overeenkomst bestaan met een chemisch bedrijf dat bepaalde verdovende middelen koopt.

Het is evenwel onmogelijk cijfers te geven over de bestemming van de in beslag genomen drugs volgens de bovenvermelde verdeling, of zelfs een overzicht te geven van de hoeveelheden in beslag genomen drugs die thans bij de griffies en de rechtbanken van eerste aanleg zijn opgeslagen.