Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-64

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Vraag nr. 3-4188 van Jacinta De Roeck d.d. 20 januari 2006 (N.) :
ADHD. — Informatieverstrekking.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtsstoornis die vooral bekend staat als een stoornis bij jongeren.

De voorbije jaren werd over ADHD al heel wat informatie verstrekt en werd er ook behoorlijk gesensibiliseerd. De aandacht ging vooral naar ADHD bij jongeren maar ook op het gebied van medicatie werden er stappen vooruitgezet. Dankzij de voortdurende inbreng van verenigingen die in deze materie gespecialiseerd zijn (VZW « Zit Stil » bv.), maar ook dankzij de knowhow die aanwezig is bij leerkrachten, ouders, zorgverstrekkers en niet te vergeten ook bij farmaceutische bedrijven, zijn er heel wat misvattingen rond ADHD weggewerkt.

Toch blijft er nog een hele weg te gaan. Zo wordt er nog veel te snel naar medicatie gevraagd (door jongeren, ouders en leerkrachten ...) als wondermiddel voor elk kind dat niet stil kan zitten, zich moeilijk kan concentreren of moeilijk studeert. Huisartsen kunnen moeilijk weerstaan aan de druk om toch maar medicatie voor te schrijven zonder dat er een diagnose gesteld werd. Het was daarom toe te juichen dat de Koning Boudewijnstichting op 30 november een dialoogmoment organiseerde voor een aantal actoren (stakeholders) op het terrein.

Een niet te onderschatten probleem is de informatieverstrekking aan alle betrokkenen. We vergeten in deze vooral niet de kinderen en jongeren met ADHD. Evenwel moeten ook de ouders, broers en zussen voldoende geïnformeerd worden zodat ze adequaat met de problematiek om kunnen gaan.

Een toepasselijke informatiedrager voor deze informatie zou bijvoorbeeld een website kunnen zijn.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Wordt er reeds vanuit federale instanties actief informatie verstrekt over ADHD in het kader van de terugbetaalbaarheid van de medicatie ?

2. Indien ja, wie wordt er geïnformeerd en op welke wijze ?

3. Acht de geachte minister het nuttig en haalbaar deze informatie uit te breiden zodat meer belanghebbenden (huisartsen, ouders, kinderen, broers en zussen, CLB's, scholen, ...) ook grondig geïnformeerd worden over ADHD ?

Antwoord : 1. Informatie in verband met de vergoedingsmodaliteiten is terug te vinden op de website van het RIZIV : www.riziv.be : Geneesmiddelen en andere farmaceutische verstrekkingen/Geneesmiddelen : Farmaceutische specialiteiten/Databanken met zoekfunctie/Vergoedbare farmaceutische specialiteiten.

2 en 3. Wat ADHD betreft, ontwikkelen de federale overheden thans vooral informatie voor gezondheidswerkers. Er bestaan verschillende initiatieven dienaangaande :

— Transparantiefiche van december 2005 die aan de behandeling van ADHD is gewijd. De transparantiefiches worden onder de verantwoordelijkheid van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) uitgegeven, een VZW die door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is erkend. Zij worden gratis naar alle artsen en apothekers verstuurd. De fiches kunnen door iedereen integraal op de website van het BCFI www.bcfi.be worden geraadpleegd, ook al wordt de inhoud van die fiches speciaal voor gezondheidswerkers bedacht.

Voor de fiche van december 2005 hebben de auteurs de « op bewijzen gebaseerde » wetenschappelijke literatuur geraadpleegd, tijdschriften die onafhankelijke informatie over geneesmiddelen publiceren, de belangrijkste tijdschriften op medisch vlak en verschillende experts ter zake.

— Folia Pharmacotherapeutica. Dit is een maandelijks tijdschrift van het BCFI dat gratis naar alle artsen, apothekers en tandartsen wordt verstuurd en onafhankelijke informatie over geneesmiddelen verstrekt. De laatste jaren werden verschillende artikels aan de behandeling van ADHD gewijd. Net zoals de transparantiefiches kan dat tijdschrift vrij geraadpleegd worden op www.bcfi.be.

Tevens wil ik wijzen op het bestaan van een voortgezette opleiding voor artsen, die seminaries over allerhande materies opneemt, waaronder de behandeling van psychische stoornissen.

Thans is er op het niveau van de federale overheden Volksgezondheid niet in specifieke informatie voor patiënten en hun omgeving voorzien.