Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-64

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eerste minister en minister van Justitie

Vraag nr. 3-4501 van Jacinta De Roeck d.d. 3 maart 2006 (N.) :
Gedetineerde geesteszieken.

De plannen van de geachte vice-eerste minister om een honderdtal gedetineerde geesteszieken terug onder te brengen in gevangenissen, doen heel wat stof opwaaien in de sector, zeker in Vlaanderen. Voor de proefprojecten in Bierbeek, Zelzate en Rekem zou de betoelaging verminderen met ongeveer 30 %. Deze forensische projecten hebben tot taak geesteszieke criminelen klaar te stomen voor een terugkeer in de maatschappij. Zowel op het vlak van kwaliteitsvolle zorg als dat van de maatschappelijke kostprijs heeft dit tot positieve resultaten geleid. In deze drie centra bestaat er immers een professionele knowhow, kan worden gesteund op jarenlange ervaring en is er beschikbare ruimte.

Na 5 jaar en vele positieve evaluaties wordt deze manier van werken plots te duur bevonden en moet er bespaard worden op het budgetgedeelte dat door Justitie wordt beheerd. Onder druk van protest stelde de geachte vice-eerste minister haar beslissing met één maand uit.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Met welke collega-ministers op de diverse niveaus plant de geachte vice-eerste minister een overleg om de « gedifferentieerde behandeling » van geïnterneerden terug te schroeven ?

2. Plant ze eveneens een overleg met de specialisten uit de 3 instellingen waar al 5 jaar een proefproject loopt ? Zo ja, wanneer ?

3. Klopt het dat haar besparingsintenties vooral gericht zijn op de beveiliging, die in haar ogen te duur uitvalt ? Welke richting wil ze uit met het gespecialiseerde zorgcircuit ?

4. Welk budget besteedt Justitie momenteel aan de 3 projecten ? Tot welk bedrag wil ze dit budget terugbrengen ?

5. Hoeveel geïnterneerden zullen uit de projecten wegvallen ? Naar waar zullen die patiënten dan worden verwezen ? Is er nog plaats in de overvolle gevangenissen ? Kunnen ze daar eenzelfde kwaliteitsvolle zorg krijgen ?

6. Hoeveel arbeidsplaatsen en welke functies zullen in de drie instellingen worden geschrapt ?

7. Wat kost de opvang op jaarbasis van één geesteszieke crimineel in een zorginstelling zoals Rekem ? Wat kost diezelfde patiënt indien hij in een gevangenis opgevangen wordt ?

8. Heeft de geachte minister reeds de kostprijs begroot van de nieuwe centrale instelling voor alle gedetineerden die ze in het Antwerpse wenst te realiseren ? Welke beleidsklemtonen zal ze daar leggen (gevangeniscultuur of behandelcultuur) ?

9. Hoe staat ze tegenover het voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, die de opvang en begeleiding van geïnterneerden wil opsplitsen in 3 groepen, op basis van hun veiligheidsnoden ?

Antwoord : Voor de 3 ziekenhuizen (Rekem, Zelzate en Bierbeek is voor 2006 een voorlopige oplossing uitgewerkt die er moet voor zorgen dat de 3 ziekenhuizen hun werk kunnen verder zetten. Om naar de toekomst toe tot een meer structurele oplossing te komen voor geïnterneerden die zich in ziekenhuizen bevinden, loopt er momenteel een overleg tussen mijn kabinet en het kabinet van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Het is opgenomen in de planning dat vertegenwoordigers van de 3 ziekenhuizen (Rekem, Bierbeek en Zlzate) zullen deelnemen aan het overleg.

Momenteel worden de 3 ziekenhuizen gefinancierd door Justitie en het RIZIV. Het is de bedoeling om tot een structurele financiering te komen, waar zowel oog is voor zorg als voor beveiliging. Tot op heden betaalt Justitie respectievelijk 141 euro en 164 euro per dag per patiënt, naast de patiëntenbijdrage die het RIZIV betaalt. De onderhandelingen tussen mijn kabinet en het kabinet van Volksgezondheid zullen bepalend zijn voor de bepaling van het bedrag dat respectievelijk Volksgezondheid en Justitie zullen betalen in de toekomst. Er is geen sprake van een terugsturen van patiënten naar de gevangenissen omdat er voor 2006 een voorlopige oplossing is gevonden die de verderzetting van de 3 projecten moet mogelijk maken. In de gevangenis verblijven de gedetineerden voor een dagprijs van 107 euro per dag.

Wat de bouw van de 2 nieuwe instellingen te Gent en te Antwerpen betreft, is een bedrag begroot van 55,50 miljoen euro. Gelet op de eigenheid van de interneringsmaatregel zal het om een forensische psychiatrische instelling gaan, waar behandeld wordt binnen een beveiligde omgeving.

De indeling van geïnterneerden in 3 veiligheidsniveaus (low-, mid- en high security) is een algemeen gangbaar gegeven in de forensische psychiatrie en ik heb geen probleem met deze indeling.