Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-63

ZITTING 2005-2006

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken

Vraag nr. 3-3092 van mevrouw Van dermeersch d.d. 3 augustus 2005 (N.) :
XTC-kwaliteitstests. — Participatie van de federale overheid. — Verenigbaarheid met de strafbaarstelling van XTC.

Einde november 2004 werden op initiatief van de Brusselse minister Gosuin een aantal drinkfonteinen geplaatst in een aantal discotheken, om hyperthermie en dehydratatie van XTC-gebruikers tegen te gaan. Op die manier moeten de risico's die het XTC-gebruik met zich brengt, worden teruggedrongen.

Ook bij de aanvang van de zomervakantie zou sprake zijn geweest van een soortgelijk voorstel, ditmaal op initiatief van de Waalse overheid en — volgens de kranten — van de federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. In dit voorstel zouden festival- en discotheekgangers hun XTC kunnen laten testen op de kwaliteit ervan. De Waalse hulpvereniging Modus Vivendi zou instaan voor deze kwaliteitstests, die de gebruiker dan leert of zijn pil als dan niet veilig is. Het project zou gesponsord worden door de Waalse overheid. Wel zou nog eerst advies worden gevraagd aan het college van procureurs-generaal.

Het is onbegrijpelijk dat een overheid participeert in dergelijke projecten, die de druggebruiker de indruk geven dat zijn gedrag wordt getolereerd. Dit project van « uw-pil-is-veilig-dus-doe-maar-op » kan worden beschouwd als een legitimatie en aanmoediging van strafbare gedragingen. Hoewel hier de preventie van het derde niveau, namelijk het terugdringen van de risico's die samenhangen met het gebruik, wordt ingeroepen, lijkt het mij waanzinnig dat de overheid in dergelijke projecten meestapt. Ook de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) heeft het niet begrepen op dergelijke initiatieven. Of om het met de woorden van een journalist van Het Nieuwsblad te zeggen : « De overheid zegt tegen jonge XTC-slikkers : wij van de regering, wij verstandige welzijnswerkers en gediplomeerde vrijetijdsagogen zullen ons samen met u over uw voorraadje pillen buigen. In plaats van te vragen : waar, bij wie en tegen welke prijs heeft u deze gevaarlijke troep gekocht zodat we die criminele klojo's kunnen klissen en passend bestraffen ! » (Het Nieuwsblad van 15 juli 2005).

Onlangs hebben de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken nog afgesproken om een tandje bij te steken in de strijd tegen drugs, gezien de opvallende stijging van druggerelateerde criminaliteit.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Wordt dit initiatief inderdaad gesteund door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, zoals in de kranten werd beweerd ? Welke rol speelt hij in deze projecten en werd hierover overlegd met de gemeenschappen, die instaan voor de preventie ?

2. Werd voor dit project groen licht gegeven door het College van procureurs-generaal ? Zo ja, op basis van welke argumenten ? Zo neen, bestaat de kans dat hiervoor alsnog toestemming wordt verleend ? Meent de geachte minister niet dat dit onverenigbaar is met de strafbaarstelling die op het gebruik berust ?

Antwoord : Ter beantwoording van vraag 1 wens ik het geachte lid door te verwijzen naar mijn collega, de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Ter beantwoording van vraag 2 wens ik het geachte lid door te verwijzen naar mijn collega, de minister van Justitie.